Rectificatie

Rechter: boek Cruijff moet inlegvel krijgen met correctie over miljoen euro

15 november 2019 15:43 Aangepast: 15 november 2019 17:40
Auke Kok Beeld © ANP

De biografie van Auke Kok over oud-voetballer Johan Cruijff hoeft niet uit de handel, maar de auteur moet wel een rectificatie plaatsen. Dat heeft de kortgedingrechter vanmiddag bepaald. Alle 65.000 exemplaren moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie.

In het boek staat dat Cruijff geld kreeg van Cruyff Foundation. Het zou gaan om een miljoen euro per jaar voor het gebruik van zijn naam en beeldrecht. Kok baseerde zich op drie anonieme bronnen, maar werd fel tegengesproken door de Cruyff Foundation. De rechtbank heeft de stichting in het gelijk gesteld, maar vond het terugroepen van de hele oplage een te zwaar middel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bewering over Johan Cruijff erg laag en vals'

Tijdens het geding gaf de schrijver toe dat hij na alle commotie die over de passage was ontstaan is gaan twijfelen aan de waarheid ervan. Hij had het verhaal van de uitbetaling gehoord van drie bronnen, onafhankelijk van elkaar. Nu zei hij dat ze mogelijk op iets anders hebben gedoeld, dat hij het niet zo had moeten opschrijven en dat hij wil bijdragen aan het rechtzetten van het beeld dat is ontstaan.

Kok en zijn advocaat wilden nog niet reageren op de uitspraak. De schrijver liet zich alleen ontvallen dat het 'geen feestdag meer is', verwijzend naar de officiële presentatie van de biografie, vanmiddag in een café in Amsterdam-Oost.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore