Zaak-Hümeyra

Advocaat Bekir E: 'Hij is een psychopaat en moet behandeld worden'

15 november 2019 14:39 Aangepast: 15 november 2019 14:42
Rechtbanktekening van hoofdverdachte Bekir E. (32). Beeld © ANP

Bekir E. wilde Hümeyra per se dood hebben, zegt de officier van Justitie. Nee, zegt zijn advocaat: het was geen moord, hij zag haar 'bij toeval'. Ze rende weg. "Om haar te stoppen schoot hij op haar." Vandaag was de tweede dag van de zitting tegen Bekir E., die in december vorig jaar Hümeyra (16) doodschoot bij haar school in Rotterdam.

Gisteren nam Bekir E. het woord en vertelde hij wat er die fatale dag gebeurde. Hij sprak zichzelf tegen, was warrig en moest huilen. Hij zocht excuses voor zijn daad in de vorm van drugs, maar ook zijn intelligentie. "Ik ben zwakbegaafd", zei hij.

Familie trok aan de bel

De advocaat van Bekir E, Jacques Taekema, probeerde de rechter er vandaag van te overtuigen dat zijn cliënt psychisch ziek is en lang geleden al behandeld had moeten worden voor zijn problemen. Zijn familie had destijds ook aan de bel getrokken en om hulp gevraagd, maar ze kregen die niet.

Taekema vindt dat E. zo spoedig mogelijk moet worden behandeld voor zijn ernstige stoornissen, of hij dat nu zelf wil of niet. De advocaat wees op de persoonlijkheidsstoornissen van E., zijn zwakbegaafdheid, verslavingsproblematiek en een hoge mate van psychopathie. Om die redenen heeft zijn cliënt geen consistente verklaringen afgelegd. E. heeft volgens hem geen zelfinzicht en ziet dan ook niet in dat hij gevaarlijk is.

Deskundigen concludeerden dat E. verminderd toerekeningsvatbaar is, maar de verdachte zelf claimde vandaag op de zitting dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is geweest doordat hij cocaïne had gebruikt. Daarnaast wees hij zelf op zijn zwakke begaafdheid en traumatische ervaringen in het verleden.

De advocaat haalde ook een inspectierapport aan waaruit blijkt dat de Staat ernstig tekortgeschoten is in de bescherming van de maatschappij. Het slachtoffer had meerdere aangiftes gedaan, maar de instanties werkten langs elkaar heen en namen geen afdoende maatregelen, zodat E. volgens Taekema gevaarlijk kon blijven.

Verder zei Taekema dat E. geen voornemen had de 16-jarige Hümeyra te doden en heeft hij wel degelijk in een roes gehandeld. Hij moet daarom volgens hem worden veroordeeld voor doodslag en niet voor het juridisch zwaardere moord.

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt wél van moord. "Het is nog steeds niet duidelijk waarom, maar hij wilde haar perse dood hebben", zei de officier van justitie. Hij heeft haar niet in een opwelling gedood. "Waarom informeerde hij anders hoe laat Hümeyra uit zou zijn? Waarom schiet hij rustig van dichtbij?", vroeg de officier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekir E. spreekt zichzelf tegen, is warrig, en huilt in rechtszaak moord Hümeyra

Het OM eist een celstraf van 20 jaar. Vanwege zijn stoornissen is geen levenslange celstraf geëist maar tbs met dwangverpleging. "Wij willen geen risico nemen dat hij onbehandeld terugkeert in de maatschappij."

De nabestaanden hebben vorderingen ingediend, die samen oplopen tot bijna 1,5 ton. Het grootste deel is shockschade. Maar volgens de advocaat kan alleen de vader daar aanspraak op maken. Hij was dichtbij de schietpartij was en zag haar liggen in de fietsenstalling. Ook de kosten voor de begrafenis in Turkije en de reizen erheen, claimt de familie bij de verdachte.

Stille tocht voor doodgeschoten Humeyra

"We hebben verdriet. We hebben pijn. We zijn machteloos, alles door elkaar." In Rotterdam hielden vrienden en familie in februari een stille tocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore