Aankomst per trein

Hij komt! Dit kun je verwachten bij de intocht van de sint

16 november 2019 09:00 Aangepast: 16 november 2019 11:57
Toeschouwers bij een intocht. Beeld © ANP (archieffoto)

Vol verwachting klopt het hart van veel kinderen in Nederland vandaag. De reden is bekend, de Sint komt aan! Rond de lunch zal hij samen met zijn pieten per trein, dus niet per boot, arriveren in Apeldoorn.

Dit jaar komt de Sint niet per stoomboot aan. Dat komt volgens het Sinterklaasjournaal doordat het nieuwe paard van Sinterklaas, 'Ozosnel', bang is voor water. Als ze daarom per boot zouden aankomen, zou het paard het 'Spaans benauwd' krijgen, zegt de paardenpiet. De trein waar de Sint mee komt is een oude stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Warme chocomel en een sjaal: intocht Sinterklaas wordt waterkoud

Gure dag

De gemeente Apeldoorn verwacht vandaag tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers. Zij zullen zich goed moeten inpakken, want de verwachting is dat het een gure dag wordt.

Zo ziet de landelijke intocht eruit:

  • 12.00: Sinterklaas komt per trein aan op het station van Apeldoorn. Daar wordt hij ontvangen door de burgemeester.
  • Vervolgens start de route door het centrum. Via de stationsstraat loopt de Sint naar de Onze Lieve Vrouwerk, dat is meteen de eerste stop van de route. 
  • Na de Onze Lieve Vrouwekerk vervolgen Sint en zijn pieten de route via de Hoofdstraat. Ze maken nog een stop bij het Bongoplein..
  • Om 13.15: Einde van de tocht op het Raadhuisplein.

Roetveegpiet

Bij de landelijke intocht zal Sinterklaas alleen vergezeld worden door roetveegpieten. De gemeente Apeldoorn volgt daarin het besluit van de NTR.

De omroep heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal zwarte pieten geleidelijk afgebouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maatregelen intocht Apeldoorn: geen bivakmutsen en drones

Demonstraties

Omdat er bij de intocht in Apeldoorn alleen roetveegpieten te zien zullen zijn, heeft actiegroep Kick Out Zwarte Piet laten weten niet te komen demonstreren.

Drie andere groepen hebben zich wel officieel aangemeld om te demonstreren. Het gaat in ieder geval om de rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie en anti-islambeweging Pegida. Zij mogen in speciale demonstratievakken demonstreren. 

Ook supporters van voetbalclub Go Ahead Eagles hebben aangekondigd naar Apeldoorn te komen. De politie is hiervan op de hoogte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sint duurder uit: hogere prijs chocoladeletters en snoepgoed

Buitenlandse pers

Niet alleen media uit eigen land komen zaterdag naar Apeldoorn voor de sinterklaasintocht, ook de Japanse nationale tv komt met een cameraploeg. "20 miljoen Japanners gaan we vertellen over de traditie en de zwartepietendiscussie", zegt een journaliste die voor de Japanse tv werkt.

De gemeente Apeldoorn verwacht nog meer buitenlandse media. Vooral persfotografen uit omliggende landen hebben zich aangemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Japanse tv naar Apeldoorn voor intocht: 'Pietendebat boeit Japanners'

Volg live

Volg alles over de landelijke intocht in Apeldoorn ook via de stories op ons Instagramaccount @rtlnieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore