Biografie Johan Cruijff

Cruyff Foundation is 'geschokt' en wil boek uit handel

15 november 2019 11:48 Aangepast: 15 november 2019 11:54
Screenshot uit De Wereld Draait Door waar Auke Kok te gast was. Beeld © DWDD

De Cruyff Foundation wil dat het boek 'Johan Cruijff, de biografie' van Auke Kok uit de handel wordt gehaald.

Het boek ligt vanaf deze week in de winkel. "De inzet van het kort geding tegen Kok en zijn uitgever Hollands Diep is dat het boek, althans in deze vorm, wordt verboden", dat heeft een woordvoerster van de foundation laten weten.

Het geding dient vandaag om 13.30 uur voor de rechtbank in Amsterdam.

Kok zei eergisteren in het programma De Wereld Draait Door (DWDD) dat de voormalige stervoetballer geld kreeg van Cruyff Foundation. Het zou gaan om een miljoen euro per jaar, voor het gebruik van 'zijn naam en beeldrecht en zo', zei Kok.

Ook zei de schrijver in DWDD: "Nee, nou ja, ik kan het hem ook niet vragen. Maar ik heb het uit drie bronnen onafhankelijk van elkaar. Die daar zeer dicht opzaten. Die alle drie Cruijff een warm hart toedragen."

'Onzin'

"Volstrekt onzin", reageert de Johan Cruyff Foundation. "Deze informatie is ook in deze biografie opgenomen. De Johan Cruyff Foundation is geschokt door deze uitspraak", staat in een persbericht.

De wereldberoemde voetballer overleed in maart 2016. Het boek waar de Cruyff Foundation geen medewerking aan heeft verleend, wordt vandaag officieel gepresenteerd.

De Cruyff Foundation stelt verder:

"De Cruyff Foundation heeft nimmer dergelijke betalingen gedaan aan Johan Cruijff. Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privé-activiteiten van Johan. De Cruyff Foundation is altijd transparant over de inkomsten en de uitgaven. Alle fondsen van de Cruyff Foundation worden te allen tijde ingezet voor de missie om kinderen in beweging te brengen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore