'Te gevaarlijk'

Haagse Kick Out Zwarte Piet wil vanwege veiligheid andere protestplek bij intocht

15 november 2019 10:44 Aangepast: 15 november 2019 11:01
Protest tijdens de intocht van Sinterklaas in Zaanstad, vorig jaar Beeld © ANP

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil morgen tijdens de intocht van de sint in Den Haag demonstreren, maar op een andere plek dan eerder was afgesproken. Die plek, langs de route, is namelijk te gevaarlijk voor de betogers, vindt de Haagse KOZP-tak.

KOZP is met de gemeente in overleg over een nieuwe locatie, maar die is nog niet bekendgemaakt. 

Aanval relschoppers

Vorige week vrijdag vielen tientallen mensen een gebouw in Den Haag aan waar KOZP aan het vergaderen was. Ramen werden ingeslagen en er werd vuurwerk naar binnen gegooid. Vijf mensen werden opgepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Antizwartepiet-frontman Afriyie: 'Wij zijn schietschijven geworden'

Levensgevaar

"Na deze terreurdaad wilde KOZP Den Haag niets liever dan hun grondrecht op betoging uitoefenen, door vreedzaam langs de intocht te demonstreren. Het levensgevaar dat dit met zich mee zou brengen, in het bijzonder voor zwarte mensen en andere mensen van kleur, was voor de beweging reden om toch van het plan af te zien", schrijft de groep.

Volgens KOZP Den Haag willen meer mensen demonstreren dan eerder was gedacht. "De beweging beschouwt het als gegeven dat Haagse pro-pieten opnieuw met geweld zullen proberen de bijeenkomst te verstoren. Hoe groter de opkomst is, hoe veiliger de demonstratie voor individuele deelnemers wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zorgen om zwartepietdiscussie: 'Bereidheid tot geweld neemt toe'

Demonstratie Hoorn afgeblazen

Waar de actiegroep in Den Haag dolgraag de straat op wil om te demonstreren, is in Hoorn een actie afgeblazen. Volgens KOZP heeft de Winkeliersvereniging Ondernemers Stad Hoorn (OSH) laten weten dat in 2020 uitsluitend nog gebruik zal worden gemaakt van schoorsteenpieten. Hoorn Kan Het, de lokale actiegroep van KOZP, zal ook met de OSH om de tafel gaan zitten om het uiterlijk van de piet te bespreken.

De actiegroep is blij dat protesteren niet langer nodig is: "Dit besluit van de OSH laat zien dat het mogelijk is om nader tot elkaar te komen, zolang wij het uitgangspunt van de traditie in acht nemen en elkaars ervaringen serieus nemen en bespreekbaar maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zangeres Anouk zet zich af tegen Zwarte Piet

Ook Almere geschrapt

Eerder deze week schrapte KOZP ook al een demonstratie in Almere omdat er bij de intocht daar geen zwarte pieten meer worden ingezet.

Tijdens de intocht van Sinterklaas heeft KOZP in diverse plaatsen in het land demonstraties aangekondigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kick Out Zwarte Piet eist betere beveiliging: 'Politie en overheid aan zet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore