Ga naar de inhoud
17.000 agenten

Agenten krijgen hun gewenste stroomstootwapens

Een stroomstootwapen, ook wel taser genoemd.

Het kabinet gaat 30 miljoen euro uittrekken voor het aanschaffen van stroomstootwapens. De tasers staan al een tijdje hoog op de verlanglijst van de politie, en ze krijgen nu hun zin. In totaal worden 17.000 agenten uitgerust met het geweldsmiddel.

Het gaat om agenten die in de positie kunnen komen waarin ze zichzelf moeten verdedigen tegen geweld. Een deel van de 30 miljoen euro die wordt uitgetrokken, wordt besteed aan opleiding voor omgang met het wapen.

Noodkreet
Lees ook:
Noodkreet korpschef: agenten hebben stroomstootwapen nodig

Het besluit komt na een uitgebreide proefperiode waarin onder andere is gekeken naar de veiligheid en gezondheidseffecten van de tasers. Een van de conclusies uit dat onderzoek is dat dreigen met het stroomstaatwapen vaak voldoende blijkt om een gevaarlijke situatie onder controle te krijgen.

Oplossing tegen geweld

Korpschef Erik Akerboom riep in september de politiek al op om het stroomstootwapen aan het arsenaal van agenten toe te voegen. Dat deed hij in een reactie op een toename van geweld tegen politieagenten in Nederland. Volgens Akerboom kan de toevoeging van de taser helpen om dat terug te dringen. 

Onder meer de leiding van het nationale politiekorps en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleitten voor het aanschaffen van de stroomstootwapens. 

Meer wapens = meer gezag?

02:41
Agenten wachten volgens korpschef Erik Akerboom met smart op een stroomstootwapen. Volgens Akerboom krijgen agenten met een taser hun gezag weer terug. Is dat zo?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore