Gestolen auto

Australiër die Nederlandse Gitta doodreed krijgt 11 jaar cel

15 november 2019 02:23
Gitta Scheenhouwer. Beeld © Familie Scheenhouwer

De 26-jarige Australiër die vorig jaar de Nederlandse Gitta Scheenhouwer doodreed, heeft een gevangenisstraf van 11 jaar gekregen. Na 8,5 jaar komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De rechter in Melbourne heeft vannacht de straf bekendgemaakt.

De man die de 27-jarige Scheenhouwer in augustus 2018 in Melbourne aanreed, zat in een gestolen auto en reed 80 kilometer per uur, twee keer zo hard als toegestaan. Hij was op weg naar zijn drugsdealer en ging er na de aanrijding vandoor.

Minachting voor het leven

De rechter oordeelde dat sprake was van "nalatig, verwijtbaar rijgedrag voortkomend uit de flagrante minachting voor het leven en de veiligheid van anderen op de weg". Verder zei hij tegen de dader dat alle nabestaanden "een diep gevoel" ervaren "van onnodig verlies door uw handen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse vrouw (27) overleden na aanrijding in Melbourne

Volgens de advocaat van de automobilist heeft zijn cliënt veel psychische problemen. Op het moment van de aanrijding was hij onder invloed van heroïne. De 26-jarige Michael Panayides verloor de macht over het stuur in de wijk South Yarra, waarna hij de fietsende Scheenhouwer aanreed. Zij was op weg naar haar werk.

Kans op recidive

Panayides, die ook twintig jaar niet meer mag rijden, is eerder veroordeeld voor vier gewapende overvallen. De rechter acht de kans op recidive groot. "De samenleving moet zo veel mogelijk tegen u worden beschermd", motiveerde de rechter zijn uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Melbournese droom van Gitta eindigt door dodelijke aanrijding

Nieuw leven in Australië 

Gitta was met haar vriend Thomas naar Melbourne gekomen om een nieuw leven te beginnen. Beiden waren in Australië tegen een goede baan aangelopen en wilden met elkaar een gezin stichten.

Op de ochtend van zondag 12 augustus 2018 werd hun droom met een klap verstoord. Gitta fietste die morgen naar haar werk en werd geschept door de auto met Panayides achter het stuur. De Nederlandse stierf ter plekke, na verwoede pogingen van hulpdiensten om haar leven te redden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vriend van in Melbourne doodgereden Nederlandse Gitta: 'Ik mis mijn meisje'

Panayides werd door omstanders uit het wrak van de auto gehaald, maar hij vluchtte te voet weg van de plaats van het ongeluk.

Hij werd achtervolgd door twee mannen die hem probeerden tegen te houden en die hem toeriepen terug te keren om te aanschouwen wat hij veroorzaakt had. Panayides zei tegen hen: "Ik weet het, ik zal er de rest van mijn leven mee moeten leven." Daarna rende hij weg. Twee dagen later werd hij door de politie aangehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore