Ga naar de inhoud
20 miljoen kijkers

Japanse tv naar Apeldoorn voor intocht: 'Pietendebat boeit Japanners'

Sinterklaas en zijn Pieten worden verwelkomd bij een eerdere intocht. Beeld © ANP

Niet alleen media uit eigen land komen zaterdag naar Apeldoorn voor de sinterklaasintocht, ook de Japanse nationale tv komt met een cameraploeg. "20 miljoen Japanners gaan we vertellen over de traditie en de zwartepietendiscussie", zegt een journaliste die voor de Japanse tv werkt.

De journaliste werkt vanuit Brussel voor de Japanse publieke omroep en maakt allerlei nieuwsverhalen voor een miljoenenpubliek in Japan. "We zijn, zeg maar, de BBC van Japan", zegt ze telefonisch tegen RTL Nieuws. 

Het is voor het eerst dat de nationale omroep van Japan verslag doet van de intocht. "Ik vinden het feest interessant, maar ik ben vooral geïnteresseerd in de traditie en de discussie rondom Zwarte Piet die gaande is in jullie land. Dat willen we gaan vertellen."

Japanners houden van tradities

De  opdracht is om met het team een item te maken van 4 tot 5 minuten voor een nieuwsuitzending, begin december. "Het wordt een groot onderwerp in onze uitzending. We gaan niet alleen naar de intocht, maar ook naar een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Den Bosch", vervolgt de editor.

Japanners kennen Sinterklaas niet. "Dat moeten we dus eerst goed uitleggen.Japanners houden enorm van tradities, dus ze zijn ongetwijfeld gefascineerd."

Goede balans

Ook de discussie over de kleur van Piet zal miljoenen Japanners boeien, vermoedt de journaliste. "In Japan zijn tradities erg waardevol. Ik denk dat veel Japanners heel goed snappen dat het afschaffen van een traditie ingewikkeld ligt. De gevoeligheid zullen ze begrijpen."

Ze vervolgt: "We willen het zwartepietendebat van beide kanten belichten. Het is belangrijk om de voor- en tegenstanders uiteen te zetten en daarin een goede balans te vinden. Het is belangrijk om dat zorgvuldig te doen."

De journaliste is zelf in België geboren en kent de sinterklaastraditie. "Ik heb de discussie in jullie land ook goed gevolgd."

Ze vindt het persoonlijk lastig om een kant te kiezen: "Ik kan goed begrijpen dat donkere mensen moeite hebben met Zwarte Piet. Ik heb zelf ook een niet-westerse achtergrond, maar ik heb mezelf nooit gekwetst gevoeld door Zwarte Piet. Aan de andere kant kan ik me best voorstellen dat mensen het lastig vinden."

Buitenlandse media

Er ligt al een heel plan klaar. "We filmen de intocht en we gaan het publiek vragen naar hun mening. We willen beide kanten goed belichten zodat de Japanners een goed beeld krijgen van wat er speelt in Nederland. Daarna gaan we door naar Den Bosch; voor een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet. Ik ben erg benieuwd wat we allemaal gaan tegenkomen."

De gemeente Apeldoorn verwacht overigens nog meer buitenlandse media. Vooral persfotografen uit omliggende landen hebben zich aangemeld.