Fataal ongeluk

Agent vrijgesproken voor dodelijke aanrijding Amsterdam

14 november 2019 16:58
Harm overleed in 2016 nadat hij was aangereden door een politiebusje. Beeld © Eigen foto

De agent die in september 2016 een 34-jarige man doodreed in Amsterdam, is door de rechtbank vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had een boete en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist tegen Raymondo A. voor een snelheidsovertreding.

Bij het ongeluk op de Nassaukade kwam ruim drie jaar geleden Harm Wimmenhove om het leven. De aanrijding gebeurde met hoge snelheid. A. was met zijn politiebusje met spoed op weg naar een melding van mogelijke inbrekers in een pand aan het Damrak, toen Harm op zijn fiets de straat overstak.

De fiets van Harm werd meegesleurd door de politiebus en belandde een stuk verder op het fietspad. De fiets van Harm werd meegesleurd door de politiebus en belandde een stuk verder op het fietspad.

De agent reed ruim 80 kilometer per uur, zonder zwaailicht en sirene. Hij probeerde nog te remmen, maar kon Harm niet meer ontwijken. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Harm was slecht zichtbaar

Volgens de rechtbank had A. snelheid moeten minderen, maar valt die inschattingsfout hem niet in strafrechtelijke zin te verwijten. Het slachtoffer was slecht zichtbaar, omdat hij geen licht had op zijn fiets. Verder waren er wel vaker incidenten op de plek van het ongeluk. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam de verkeerssituatie aangepast voor het verbeteren van de veiligheid.

Dat A. hard reed door het centrum van Amsterdam, valt volgens de rechtbank wel te begrijpen. Het was een rustig tijdstip, droog op de weg en er was een aparte baan voor fietsers. Er bestond geen aanleiding om de snelheid niet op te voeren, aldus de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roels zoon is dood, de agent die hem aanreed staat nu tóch voor de rechter

Vorige maand spraken we met de vader van Harm. Hij vertelde toen niet te hopen op een celstraf voor de agent. "Ik hoop dat ze bij de politie gaan beseffen dat ze hun agenten beter moeten instrueren. Dat ze niet zomaar zonder zwaailichten of sirene het gas erop kunnen zetten als het rustig op de weg lijkt. Want als de agent wel een zwaailicht had gebruikt, was onze zoon niet overgestoken."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore