Alkmaar

Buurman Jan ziet hoe agent Carla neerschiet: 'Ineens was het beng, beng'

14 november 2019 14:33 Aangepast: 14 november 2019 14:33
Een roos aan de voordeur van Carla. Beeld © RTL Nieuws

Keer op keer had Jan Boon naar eigen zeggen de instanties gebeld voor hulp voor zijn buurvrouw Carla. Zonder resultaat. Gisteren werd ze in een verwarde bui neergeschoten door de politie. "Ik zag het gebeuren. Ik rende erheen en riep: CARLA!"

Jan was naar eigen zeggen de enige die Carla nog weleens kon kalmeren als het niet goed ging. Zo'n slecht moment was er eergisteravond ook, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ze zat buiten. Ik zei: ga naar binnen, je bent hartstikke koud. Maar ze vertelde dat ze geen sleutel had. Ik ben met haar mee gegaan naar haar flat om te kijken of de sleutel daar was. Toen zei ze: kan je de deur intrappen? Ik zei: nee, dat doe ik niet."

Sterk vermagerd

"Ik stelde voor om iemand te bellen, maar dat wilde ze niet. Ze vluchtte naar de brandtrap en ik ben teruggegaan naar mijn huis op de galerij. Toen ik een peukje stond te roken, zag ik Carla weer aankomen. Sjaal om haar klauwen. Ze sloeg tegen het raam om binnen te komen. Maar dat lukte niet. Ze was sterk vermagerd, een heel klein poppetje nog maar, ze at niet de laatste maanden, alleen drank en blowen. Vervolgens heeft ze een tegel gepakt en door het raam gegooid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw overleden die in Alkmaar door politie werd neergeschoten

De auto van Jan is beschadigd door Carla. De auto van Jan is beschadigd door Carla.

Jan belde de politie en daarna een crisisteam. De politie kwam langs maar kon verder niets doen, en het crisisteam was druk met andere spoedgevallen.

Gerinkel van glas

"Gisterochtend liep ik naar beneden en zag ik dat alle brievenbussen - ze waren net nieuw - stuk waren. Daarna hoorde ik boven herrie en gerinkel van glas. Ik keek en zag Carla binnen alles stukslaan. Dus weer de politie gebeld: kom alsjeblieft."

"Terwijl ik stond te kijken, kwam ze met een mes de galerij op. Ze keek me aan, kwam naar me toe. Gillend, het was zwart voor haar ogen. Ze stond de hele tijd met dat mes te zwaaien. Ik belde de politie. Ze liep naar mijn auto, sloeg hem helemaal aan gort. En ze probeerde mij te steken."

In paniek

Toen de politie kwam, raakte Carla volgens Jan in paniek. "Ze begon te vluchten. Richting de politie. Ze sloeg het zijraam van een auto in, voor de ogen van een man en een klein kindje. Dat kindje schrok zich het apelazarus. En terecht."

Een roos op de drempel bij het huis van Carla. Een roos op de drempel bij het huis van Carla.

"Ik liep achter haar aan, zei tegen de politie: oh my god, ze loopt richting de school. Godzijdank liep ze die straal voorbij. Op het moment dat ze daar voorbij liep, stopte een politieauto halverwege de straat. Agenten riepen: laat je wapen vallen, alles laten vallen! De ene agent spoot pepperspray, de andere vuurde een waarschuwingsschot."

Agent aanvallen

"Carla rende weg. De politie ging eromheen staan. Carla draaide zich om, met het mes. Ze wilde de agent aanvallen. Die schrok, stapte achteruit en viel. Ineens was het 'beng, beng'. Twee klappen. Ze liep nog even half, maar zakte toen in elkaar. Ik rende erheen, riep: CARLA!"

"Ik ben blij dat niemand anders het heeft gezien. Vooral de kinderen niet, daar was ik bang voor."

Carla mocht dan verward zijn, het was een lieve vrouw, wil Jan benadrukken. "Ze was lief, zorgzaam, ook voor de buurt. Vorig jaar had ze nog alles schoongemaakt en gesnoeid. Maar ze draaide helemaal door. We hebben zo veel gebeld met instanties, maar ze werd niet geholpen. Dat maakt me zo boos."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore