Terminaal

Bikkel werd onrustig door stervend baasje: 'Hij moest afscheid nemen'

14 november 2019 20:30 Aangepast: 14 november 2019 20:38
Bikkel had het zwaar toen de vader van Ingrid overleed. Beeld © Eigen foto

De vader van Ingrid werd plotseling ernstig ziek en belandde in het ziekenhuis. Zijn hond Bikkel zat in die periode thuis, onrustig, niet wetend waar zijn baasje was. In het hospice zagen ze elkaar weer, om afscheid te nemen. "Dat deed heel veel met mijn vader, maar ook met de hond", vertelt Ingrid.

Het is een van de verhalen die loskomen nadat het Groningse ziekenhuis UMCG deze week de hond van een stervende patiënt toeliet op de intensive care. De foto die het ziekenhuis daarvan vrijgaf, werd door duizenden mensen gedeeld. Mooi, respectvol en belangrijk, vonden de meesten. Ingrid was ook onder de indruk. "Voor het dier is het ook belangrijk om afscheid te nemen."

Niet meer zien

Ingrid zag iets soortgelijks gebeuren drie jaar geleden bij haar eigen vader. Hij bleek uitgezaaide kanker te hebben. Het was een heftige periode voor het hele gezin, inclusief hond Bikkel, waarmee haar vader onafscheidelijk was, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Hij lag plotseling in het ziekenhuis. Bikkel werd daar niet toegelaten. De hond kon mijn vader dus van de een op de andere dag niet meer zien."

En dat merkte de familie. De hond zat hele dagen bij de deur te wachten tot zijn baasje weer thuiskwam. Maar dat gebeurde niet. "We zagen het beestje constant zoeken. Hij moest mijn vader nog zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuis laat hond afscheid nemen van stervend baasje: 'Hij nestelde zich op bed'

De laatste weken van zijn leven bracht de vader van Ingrid in een hospice door. "Daar mocht alles, de hond was meteen welkom. Mijn vader kon niet meer spreken en slikken, maar we zagen hem emotioneel worden toen mijn moeder Bikkel meenam. Het deed hem veel. Hij had zelfs een korte medische opleving."

Geen moment van zijde

De hond week geen seconde van zijn zij, ook niet toen ze in de tuin van de hospice zaten, terwijl Bikkel normaal gesproken als een gek rondrende als hij buiten was. Toen Ingrids vader was overleden en lag opgebaard, begon de hond aan het lichaam te snuffelen. "Het rook vreemd voor hem. Vanaf dat moment verloor hij zijn interesse in mijn vader, hij had afscheid genomen. Daarna is hij niet meer onrustig geweest."

Volgens hondendeskundige Martin Gaus kunnen honden rouw ervaren. Hij heeft het zelf ook gezien bij een collega die overleed. "Hij had een whippet die constant naast zijn bed lag. Op het moment dat die zijn laatste adem uitblies, stond de hond op en snuffelde hij aan zijn neus om de adem op te vangen. Toen dat niet meer lukte, ging hij apathisch aan het voeteneind liggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Soms is onze liefde voor huisdieren te groot: 'Een hond hoort niet in bed'

Het komt vooral doordat gewoontes in één klap worden doorbroken, terwijl die voor honden juist zo belangrijk zijn. "De hond moet zijn eigen zekerheden weer terugvinden. Dat veroorzaakt een onrust die op rouw lijkt. Hoogintelligente dieren als olifanten of bonobo's hebben dat ook."

Stress

Toch kan die rouw bij honden voor zoveel stress zorgen dat ze daar lichamelijk last van krijgen. Dat gebeurde bij hond Teddy, van de vader van Marion. Er was geen gelegenheid om afscheid van elkaar te nemen. "De hond was altijd kerngezond en overleed vier maanden na de dood van mijn vader. Je zag hem in die maanden wegkwijnen."

Haar vader lag in het ziekenhuis, maar de hond mocht er niet bij. "Het zou onhygiënisch zijn, maar Teddy was echt zijn maatje. Mijn vader had de hond nog zo graag willen knuffelen. Toen mijn vader weg was uit huis, wilde Teddy niks meer. Terwijl hij normaal gesproken juist heel speels was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hond sterft kwartier na doodziek baasje: 'Ze waren onafscheidelijk'

Na het overlijden lag Teddy constant op het bed van zijn baasje, waar hij tot de ziekenhuisopname in lag. "Daar was zijn geur nog te vinden, denk ik." Na vier maanden overleed Teddy. "Ik kan niet anders concluderen dan dat hij mijn vader te veel heeft gemist."

Beschermend

De hond Bikkel leeft nog wel, samen met de moeder van Ingrid. Hij is weer net zo vrolijk als vroeger. Maar er is wel wat veranderd volgens haar. "Hij is beschermender geworden. Hij blaft heel hard als er vreemde mensen in de buurt van mijn moeder komen. En dat deed hij absoluut niet toen mijn vader nog leefde."

Bezoekuur met huisdieren, in dit ziekenhuis mag het

Huisdieren zijn welkom in het ziekenhuis van Venlo. Vanwege een proef mogen honden en katten op ziekenbezoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore