Geen toezicht op kartbanen

Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fouten bij kart-ongevallen

16 november 2019 07:00 Aangepast: 16 november 2019 10:48
Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of er fouten zijn gemaakt op de kartbaan (archieffoto) Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie (OM) is sinds vorig jaar twee strafrechtelijke onderzoeken begonnen naar kartbanen die vallen buiten het toezicht van de NVWA. De onderzoeken zijn ingesteld nadat mensen gewond waren geraakt bij een ongeval op de kartbaan.

 Justitie bekijkt onder meer of de kartbaan iets te verwijten valt en of de veiligheidsinstructies aan de deelnemers voldoet. 

Op de betrokken kartbanen was geen toezicht. Om welke kartbanen het gaat, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. Jaarlijks belanden naar schatting 600 mensen op de Spoedeisende Hulp nadat ze gewond zijn geraakt bij het karten. 

Geen toezicht

De NVWA houdt wel toezicht op attracties- en speeltoestellen, maar wettelijk is er geen toezicht geregeld op kartbanen die geen onderdeel uitmaken van een attractiepark. Daardoor heeft niemand een toezichtstaak als het gaat om de inrichting van de kartbaan. Ook kijkt geen enkele instantie of er voldoende uitleg wordt gegeven aan deelnemers en of de regels op de baan voldoen. 

Wanneer het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat er mogelijk sprake is van strafbare feiten, kan het de hulp inroepen van de NVWA. 

Katelijne verbrijzelde haar enkels met karten

Katelijne liep op 14-jarige leeftijd blijvend letsel op nadat ze met haar kart uit de bocht vloog. Ze was slecht voorbereid en wist niet eens waar het gaspedaal zat.

Eerder was al bekend dat het OM attractiepark Walibi in Biddinghuizen wil vervolgen vanwege een kartongeluk vorig jaar. Toen raakte een 13-jarig meisje zwaargewond toen haar haren verstrikt raakten in een kart. Deze kartbaan valt wel onder het toezicht van de NVWA, omdat het deel uitmaakt van een attractiepark. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toezicht kartbanen ontbreekt: gemeenten en autosportbond willen keuring

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore