Nog altijd taboe

Operazanger Ernst Daniël Smid heeft parkinson: 'Lang geheim gehouden'

14 november 2019 01:22 Aangepast: 14 november 2019 07:26
Operazanger Ernst Daniël Smid. Beeld © ANP

Operazanger Ernst Daniël Smid lijdt aan de ziekte van Parkinson. Dat maakte hij gisteravond bekend bij Pauw. Hij hield de diagnose lang voor zich, omdat er nog altijd een taboe op rust. "Waarom houd ik het eigenlijk nog geheim?

De 66-jarige zanger vertelde dat bij Pauw. Dat hij nu met het nieuws naar buiten komt, is mede dankzij een gesprek dat hij eerder deze maand bij Pauw had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onbegrip bij parkinson groot: 'Mensen dachten dat ik dronken was'

Ernst Daniël Smid zat toen aan tafel om te praten over 'Stoptober', maar kon slecht uit zijn woorden komen. Op Twitter werd vervolgens volop gespeculeerd: veel kijkers dachten dat de zanger dronken was.

'Ik heb het ook'

Het gesprek ging vorige maand ook even over Rob de Nijs, die eerder met het nieuws naar buiten kwam dat bij hem parkinson was geconstateerd. Smid zat daardoor op het puntje van zijn stoel en wilde eigenlijk toegeven: "Ik heb het ook". Maar deed dat toen toch niet.

Na afloop van die uitzending belden de kinderen van Smid hem op. "Ze waren helemaal verdrietig. Toen dacht ik: Waarom houd ik het eigenlijk nog geheim?"

Bekijk het gesprek hier:

Spraak en zang

Smid zegt nog goed te kunnen leven met de ziekte, al begint hij de gevolgen er wel van te merken. Niet alleen zijn spraak maar ook zijn zang wordt beïnvloed, vooral het 'zware operawerk'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rob de Nijs heeft parkinson: 'Volgend jaar afscheidstournee'

"Ik merkte vorig jaar dat ik een bepaald loopje niet meer kon zingen. Dat werd steeds erger. Je denkt dat het goed komt, maar dat kwam het niet."

Ook Rob de Nijs zat gisteren aan tafel bij Pauw. De 76-jarige zanger besloot vanwege zijn ziekte te stoppen met optreden. Over ruim een jaar neemt hij afscheid van het artiestenleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hometrainer helpt parkinsonpatiënt: 'Effect vergelijkbaar met medicijnen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore