Ga naar de inhoud
2 aanhoudingen

Politie vindt opslagbox vol illegaal vuurwerk: 30.000 cobra's

In de box stonden onder meer 30.000 cobra's opgeslagen Beeld © Politie

Een man uit Nootdorp is vanmorgen opgepakt omdat hij op grote schaal handelde in illegaal vuurwerk vanuit huis. De man bleek 1680 kilo vuurwerk te hebben opgeslagen in een opslagbox.

De politie kwam de man op het spoor na een anonieme tip. Een speciaal politieteam ging op pad om de handelaar op heterdaad te betrappen. Hij en de eigenaar van de opslagbox zijn aangehouden.

30.000 cobra's

De politie viel zijn huis in Nootdorp en opslagbox in Bleiswijk binnen en vond vooral in de opslag een gigantische hoeveelheid illegaal vuurwerk, onder meer 30.000 cobra's. 

De politie vergelijkt het cobra-knalvuurwerk met handgranaten. Volgens liefhebbers van knalvuurwerk is dat overdreven, maar er zijn gevallen bekend waar voordeuren ontzet raakten en ramen aan diggelen gingen door de knal van een cobra die in huis ontplofte. Ze kosten op de zwarte markt tussen de 5 en 15 euro per stuk. 

Vuurwerkalarm:
Lees ook:
Vuurwerkalarm: cobra's levensgevaarlijk

Al meer dan 20.000 kilo

Al het vuurwerk is door een gecertificeerde vervoerder veilig afgevoerd. De politie spreekt van een 'behoorlijke vangst', maar meldt ook dat ze dit soort hoeveelheden deze tijd van het jaar wel vaker in beslag nemen.

Tot nu toe is er in 2019 meer dan 20.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is veel meer dan vorig jaar om deze tijd.