Onderzoek inspectie

Fout op fout gemaakt rond Philip O., de man die Joost (38) zomaar doodstak in metro

13 november 2019 15:30 Aangepast: 13 november 2019 15:33
Beeld © Inter Visual Studio/ Lorenzo Derksen

Organisaties faalden rond de begeleiding van Philip O., de psychiatrische patiënt die in de zomer van 2017 de 38-jarige Joost Wolters doodstak in de Amsterdamse metro. De inspectie Justitie en Veiligheid komt vandaag met die conclusie.

Joost Wolters, cyberspecialist, was een willekeurig slachtoffer van Philip O.  Hij zat op 27 juli 2017 in de overvolle metro 53 onderweg naar huis, toen hij werd doodgestoken door Philip O., een psychiatrisch patiënt die op onbegeleid verlof was.

Philip O. stak meerdere keren met een schilmes in de rug van het slachtoffer. De dader van de metromoord was in behandeling op de gesloten afdeling van het AMC.

Snoeihard rapport 

De inspectie Justitie en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de dodelijke steekpartij en komt vandaag met een snoeihard rapport. In de twaalf jaar voordat  O. zijn daad pleegde, was hij veroordeeld voor diverse misdrijven. Niet alle opgelegde straffen en maatregelen werden uitgevoerd zoals zou moeten, schrijft de inspectie. 

Overheidsdiensten en hulpverleners werkten ook langs elkaar heen. Bovendien is op cruciale momenten niet ingegrepen, terwijl dat wel had gekund en gemoeten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf jaar cel en tbs voor dodelijke steekpartij in metro Amsterdam

Wachtlijsten

Eind februari 2017 kwam O. voorwaardelijk vrij uit de Vughtse gevangenis, waar hij vastzat voor een gewapende overval. In Vught is hij volgens de inspectie niet goed voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij.

Zijn problemen en de daarmee gepaard gaande risico’s waren wel opgemerkt. Zo wisten hulpverleners dat hij psychiatrische problemen zou kunnen krijgen zonder medicatie en zonder begeleiding. Toch is daar onvoldoende rekening mee gehouden. Philip O. kwam voorwaardelijk vrij zonder dat hij direct begeleid en behandeld zou worden. De reden was dat er wachtlijsten waren.

Opname in het AMC

Philip O. werd in mei 2017 opgenomen in het AMC omdat hij acute zorg nodig had voor zijn psychiatrische problemen. Door deze gedwongen opname kwam de verantwoordelijkheid voor O. bij het ziekenhuis te liggen. 

Het AMC vond O. vanwege zijn problematiek en gedrag daar niet thuishoren en wilde hem overplaatsen naar een forensische kliniek. Dit lukte niet omdat het AMC niet wist wat het kon doen om zo’n overplaatsing te regelen.  

5 jaar cel

Op 27 juli 2017 ging O. 's middags met verlof. Rond 18.00 uur pleegde hij zijn misdrijf in de metro. Philip O is in mei vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Dat lag dicht bij de eis, die zes jaar en tbs luidde. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore