Kringloopvondst

Ineens had Frank uit Twello een mensenschedel in z'n handen

13 november 2019 14:40 Aangepast: 13 november 2019 15:19
De schedel die ineens opdook in de kringloopwinkel in Twello. Beeld © Hans Hekkert

Frank Liebrand, medewerker van een kringloopwinkel in Twello, is best een nuchtere man. Niet zo snel onder de indruk. Maar toen hij afgelopen maand nietsvermoedend een kartonnen doos openmaakte, moest hij toch 'effe twee keer kijken'. "Ik dacht: wat zullen we nou krijgen...?" 

Er zat namelijk een schedel in de doos. "Eerst dacht ik nog: dat is een plastic ding", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Maar toen zag ik dat er kiezen in zaten, die best wel afgesleten waren, en toen besefte ik: dit is een echte." 

Wat doe je dan? Allereerst: andere collega's erbij roepen, zo van: dit moeten jullie zien, en daarna: de politie bellen. "Je weet niet van wie zo'n schedel is, hoe die persoon is doodgegaan en hoe het hier komt. We wisten in eerste instantie ook niet wie dat ding hier heeft gebracht."

Frank Liebrand en de schedel die hij vond in de kringloopwinkel. Frank Liebrand en de schedel die hij vond in de kringloopwinkel.

Misdaad

Wel kon Frank zien dat de schedel was gelicht: het bovenste gedeelte was ervan af gehaald. "Kijk, mensen gaan natuurlijk gewoon dood. En iedereen heeft een schedel. Dus in die zin schrok ik niet zo. Maar je hoopt gewoon dat het niet met een misdaad te maken heeft. Dat zou ik heel naar vinden." 

Doordat verschillende regionale media het verhaal van Frank oppikten, is het ook bij de gever van de schedel beland.

Die heeft zich inmiddels gemeld bij de politie, en verklaarde dat hij de schedel ooit een keer op vakantie mee heeft genomen als souvenir uit Nieuw-Guinea, een eiland in het westen van de Grote Oceaan dat behoort tot Australische continent. Dat meldde een politiewoordvoerder aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren hebben steeds vaker 'smartphoneschedel'

Je weet het niet... 

De politie doet nog onderzoek naar hoe oud de schedel is. "Daar zal het bij blijven."

Ook Frank is op 'onderzoek' uit gegaan. "Ik heb even gegoogeld, en er leven daar wel koppensnellers. Dus ja... Je weet maar nooit wat er gebeurd is. Ik hoop dat die persoon vredig is gestorven." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore