Unieke operaties

Mariniers bekroond voor saboteren piratenschepen: 'Explosieven zaten in wasnetje'

14 november 2019 14:44 Aangepast: 14 november 2019 14:48
Kikvorsmannen en scherpschutters aan boord van Hr.Ms. Zuiderkruis. Beeld © Ministerie van Defensie

Diep in de nacht plaatsten mannen van de special forces van het Korps Mariniers in 2011 een klein explosief op een zwaar bewapend Somalisch piratenschip. Vijf keer voerden ze zo'n James Bond-actie succesvol uit. Vandaag kregen ze daar een dapperheidsonderscheiding voor.

"In een wasnetje had ik twee zelfgemaakte explosieven bij me die ik aan de onderkant van het schip moest plaatsen. Op dit moederschip zaten naast piraten ook elf gekaapte Iraniërs. Onze opdracht was duidelijk: het schip onklaar maken zonder dat het zonk en iemand gewond raakte", vertelt Dennis (35). Hij is een van de kikvorsmannen die deel uitmaakt van een speciale marinierseenheid aan boord van marineschip Hr.Ms. Zuiderkruis.

Dennis stond op het punt een explosief te plaatsen op een moederschip van Somalische piraten. Vanuit het moederschip voerden de piraten met kleine bootjes kapingen uit van grote vrachtschepen. Als het moederschip kapot was, konden de kapingen niet meer doorgaan.

Te ver met flippers

"Het liefst had ik gewild dat de regen met bakken uit de hemel kwam en het zo donker mogelijk was. Maar het was volle maan, er was geen wind en geen regen. Je kon een boek lezen, zo helder was de nacht." Dennis en zijn collega Alex werden op een afstandje van het schip in het water gelaten. "Het was te ver om met flippers naar het schip te gaan." Dus gingen ze met een DPD, een soort onderwaterscooter.

De duikuitrusting van Dennis en Alex. De duikuitrusting van Dennis en Alex.

In het gebied zwommen haaien, ze moesten rekening houden met de stroming. Maar Dennis was niet zenuwachtig, hij kende zijn missie en wist wat hem te doen stond. Toch ging de uitvoering anders dan hij van tevoren had bedacht. "De boot lag niet in de deining, maar haaks op de golven. Ik lag op 1,5 meter onder het water. Met mijn benen probeerde ik mezelf vast te klemmen, maar door de stroming werd ik telkens van het schip afgeduwd en er volle bak tegenaan gebeukt."

Kapingen bij Somalië

De Golf van Aden, die in het verlengde van het Suezkanaal en de Rode Zee ligt, werd jarenlang geteisterd door piraten. Somalische vissers zagen hun opbrengst teruglopen. De buitenlandse schepen viste volgens hen de zeeën rondom Somalië leeg. De vissers begonnen op grote schaal vrachtschepen te plunderen. Vaak werd de bemanning gegijzeld, in ruil voor losgeld.

Nederland deed eind 2008 mee aan de operatie Atalanta, een antipiraterijmissie van de Europese Unie. Rond 2011 nam het aantal kapingen af, mede door inzet van Nederlandse schepen. In 2013 was er geen enkele kaping meer.

Piraten hielden zich jarenlang gedeisd, maar kaapten in 2017 toch een olietanker met acht mensen aan boord. Na onderhandelingen van een paar dagen was de kaping voorbij. Er is geen losgeld betaald. Nederland deed tot eind 2017 mee aan operatie Atalanta.

Dennis met de explosieven in het wasnetje. Dennis met de explosieven in het wasnetje.

'Eén explosief gleed weg'

Om Dennis' been zat schrikdraad dat een klein stroomstootje gaf om haaien af te schrikken. "Maar met elke beuk tegen het schip kreeg Alex een stroomstoot in zijn gezicht. Ik werd verblind door lichtgevend plankton. Ik zag niet meer wat ik aan het doen was, kon niet lezen hoeveel lucht ik nog had en voelde mijn vingertoppen niet meer. Boven me hoorde ik gestommel op het schip."

Eén explosief gleed uit uit zijn handen en verdween in de stroming. "Het tweede explosief bleef niet goed zitten. Opgeven was geen optie en eindelijk, na megaveel klooien, lukte het me het explosief en de vertragers, een soort kookwekkers, op het schip te plaatsen."

Kikvorsmannen tijdens een oefening met een onderzeeboot. Kikvorsmannen tijdens een oefening met een onderzeeboot.

'In de heli kwam de ontlading'

Na ruim anderhalf uur en met nog maar weinig lucht in hun flessen konden Dennis en Alex weg. Ze waren een kwartier verwijderd van het moederschip toen ze hun hoofden boven water staken. Daar zonden ze een gps-signaal uit naar Hr.Ms. Zuiderkruis zodat collega's hen konden oppikken.

Pas de volgende dag, toen Dennis samen met collega’s in een heli over het gebied vloog, zag hij dat de boot op de kant was gesleept en leeggehaald. "Het was mijn ergste duik ooit en ik stapte met een rotgevoel aan boord. Pas de volgende dag in die heli, toen ik zag dat het was gelukt, kwam de ontlading."

Het moederschip was na het explosief aangespoeld op het strand. Het moederschip was na het explosief aangespoeld op het strand.

'Dit was de nekslag'

De kikvorsmannen vallen onder luitenant-kolonel der mariniers Oscar. Ook hij kreeg vandaag een ereteken voor verdienste in zilver. Hij heeft samen met collega's de missie opgezet. "De piraterij bereikte in 2008 een hoogtepunt. Dat was een doorn in het oog voor een zeevarend land als Nederland. De eerste jaren waren er vooral marineschepen met boardingteams die kapingen probeerden te voorkomen door piraten op zee aan te vallen."

Zodra de marine erachter kwam dat de piraten vanuit verschillende moederschepen met kleinere, snellere bootjes grote schepen aanvielen, wisten ze dat ze het moederschip onklaar moesten maken. Dat deed het speciale eliteteam vijf keer met succes. "In 2011 was de piraterij aan het afnemen en ik denk dat deze acties er mede voor hebben gezorgd dat het de nekslag was."

Medailles

Vier special forces van het Korps Mariniers ontvingen vandaag een Kruis van Verdienste voor hun dappere optreden. Minister Ank Bijleveld-Schouten reikt het eremetaal uit namens koning Willem-Alexander. De vier kikvorsmannen maakten deel uit van een speciale marinierseenheid aan boord van marineschip Hr.Ms. Zuiderkruis, dat onderdeel was van de antipiraterijmissie Operatie Atalanta van de Europese Unie.

Deze Task Force Barracuda richtte zich op het saboteren van piratenschepen. Ook drie leidinggevende mariniers ontvangen een Ereteken voor Verdienste in zilver, vanwege hun grote aandeel in het bedenken en plannen van deze unieke operaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel minder aanvallen Somalische piraten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore