Ultimatum

Gemeentes Noord-Holland moeten zwembaden controleren op gevaarlijk rvs

13 november 2019 13:26 Aangepast: 13 november 2019 17:03
Beeld © Archieffoto

Het is al ruim twee jaar verboden: roestvrij staal (rvs) in zwembaden. En niet voor niks: door chloordampen kunnen rvs-delen naar beneden vallen en dat is levensgevaarlijk - in 2011 viel een dode. Toch wordt er nauwelijks op gecontroleerd. Nu is er voor het eerst een krachtig signaal vanuit de politiek: de provincie Noord-Holland heeft een ultimatum gesteld aan gemeentes om snel te gaan controleren.

Rvs werd tot een paar jaar geleden gebruikt in zwembaden om bijvoorbeeld lampen op te hangen boven een bad of om zwembadtrapjes te monteren. Door chloordampen kan de constructie worden aangetast en ontstaat corrosie. Delen kunnen dan afbreken of naar beneden vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM vervolgt gemeente voor dood baby Rosalie

In 2011 kwam hierdoor een geluidsbox naar beneden in een Tilburgs zwembad, waardoor een baby kwam te overlijden en de moeder gewond raakte. Na dit ongeluk werd de wet aangepast en werden zwembaden gedwongen zich te laten controleren op de aanwezigheid van niet-resistent, ofwel gevaarlijk rvs. Vóór 1 januari 2017 moesten de zwembaden het gevaarlijke rvs verwijderd hebben.

De provincie Noord-Holland merkte na onderzoek dat er toch nog veel onduidelijkheid is over de regels rondom rvs. "Gemeenten en inspectiebureaus hanteren de regels vaak soepeler dan dat ze in de wet staan", schrijft de provincie. Daarom wil de provincie dat gemeentes strenger controleren of zwembaden aan alle regels voldoen.

Niet alleen Noord-Holland

Op dit moment beoordelen niet alle gemeentes in Noord-Holland de zwembaden volgens de wettelijke eisen, waardoor ze niet weten welke zwembaden veilig zijn. Als voorbeeld noemen ze gemeentes die niet op papier vastleggen of zwembaden de verbeteringen aan rvs-constructies ook echt hebben uitgevoerd. Daardoor kunnen ze niet met zekerheid weten welke zwembaden voldoen aan de wet.

De provincie Noord-Holland komt als eerste met dit signaal, maar ze zijn zeker niet de enige provincie die hiermee te maken heeft. Uit een inventarisatie die RTL Nieuws vorig jaar deed, bleek dat er toen bij 64 overdekte zwembaden in Nederland roestvrij staal (rvs) aanwezig is in delen waar dat niet is toegestaan. Bij nog eens bijna 50 zwembaden hadden gemeentes geen idee of er gevaarlijke materialen gebruikt worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog steeds tientallen zwembaden met gevaarlijk roestvrij staal

Noord-Holland grijpt nu dus in door een ultimatum te stellen aan hun gemeentes. Ze krijgen vier maanden om hun administratie op orde te krijgen, en anders moeten ze een plan van aanpak opstellen. Ook heeft de provincie het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek, met daarbij suggesties voor verbeteringen in het beleid. Of andere provincies het ook nodig vinden om actie te ondernemen is nog niet duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore