Klemgereden

'Godfather' Brabantse onderwereld opgepakt in Oss, woonwagenkamp uitgekamd

13 november 2019 12:45 Aangepast: 13 november 2019 14:20
Een enorme politiemacht sloot het woonwagenkamp in Oss hermetisch af. Beeld © ANP

In Oss zijn drie mannen uit één criminele familie aangehouden. Een van hen, Martien R., wordt beschouwd als de 'godfather' van de onderwereld in Noord-Brabant.

Twee van de mannen werden opgepakt op een woonwagenkamp, dat volledig is afgesloten voor een groot onderzoek. R. zelf werd klemgereden in de stad.

Geweld en intimidatie

De mannen worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, het bezit van vuurwapens en grootschalige drugshandel. "Daarbij schuwen ze geweld en intimidatie niet", zegt de politie.

Bij de actie zijn 400 medewerkers van politie en justitie ingezet. Het woonwagenkamp is afgegrendeld met 1000 meter hekwerk en wordt bewaakt door de mobiele eenheid. Omdat de operatie enkele dagen in beslag kan nemen, krijgen de bewoners van het kamp tijdelijk vervangend onderdak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Toename illegale wapenhandel in 200 gemeenten, Brabant spant de kroon

Honden

Politie en justitie denken dat het woonwagenkamp het operationeel centrum van de criminele organisatie is. Met honden wordt gezocht naar geld, drugs en vuurwapens op het terrein.

Wie is Martien R.?

De 48-jarige Martien R. uit Oijen geldt als kopstuk van de beruchte Brabantse familie R. en werd in verband gebracht met een aantal liquidaties. 

R. werd afgelopen winter nog genoemd als mogelijke opdrachtgever van de moordpoging op de criminele weduwe Bianca van der H. uit Oss, maar daarvoor was onvoldoende bewijs. Voor de moordpoging werd in februari Marco F. veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs.

Op Van der H. werden in vier jaar tijd direct en indirect vijf aanslagen gepleegd. Zij was de vriendin van Hans van Geenen, die in 2008 werd gedood bij een schietpartij op de A73 tussen Venlo en Nijmegen, vermoedelijk wegens een conflict in het drugsmilieu. Zelf zat ze ook in de hennepteelt en ze is veroordeeld voor wapenbezit.

R. heeft zelf een relatie gehad met Van der H. en zat lange tijd vast voor de aanslag met machinegeweren op Hans van Geenen. De rechtbank veroordeelde hem tot 23 jaar cel voor de moord maar het gerechtshof sprak hem in 2012 vrij.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Eigenaren weiland hoeven opruimen drugsafval niet te betalen

Berucht woonwagenkamp

Het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss is al verschillende keren doorzocht door een politiemacht, onder meer na een moord. 

Vorig jaar rond deze tijd onderzocht de politie twee woonwagens na een fatale schietpartij in juni van dat jaar. Daardoor kwam de 30-jarige Peter Netten om het leven. De man die de moord op de drugscrimineel bekende kwam uiteindelijk vrij, omdat hij waarschijnlijk de schuld van iemand anders op zich had genomen. Daarvoor zou hij volgens het Openbaar Ministerie 1,5 miljoen euro hebben gekregen. Het onderzoek in die zaak loopt nog.

Het woonwagenkamp is in 2013 eveneens doorzocht tijdens een onderzoek naar grootschalige import van cocaïne tussen ladingen bananen, hout en artisjokken uit Chili en Peru.

Drugshandel was twee jaar eerder ook de aanleiding van huiszoekingen in het kamp.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kilometerslang spoor van drugsafval bij Eindhoven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore