Ga naar de inhoud
Overleg stikstofcrisis

Boeren mogen aan tafel met Rutte, maar demonstratie gaat door

Overal in Nederland demonstreerden boeren afgelopen maand tegen de strenge milieuregels. Beeld © ANP

Premier Rutte nodigt vandaag ook het Landbouw Collectief uit op het Catshuis om mee te praten over het stikstofprobleem. De boze boeren wilden graag met de premier aan tafel maar waren eerst niet welkom. Een aangekondigde demonstratie gaat wel door.

Het kabinet komt vanochtend met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de woning-, grond-, weg- en waterbouw verder kunnen. Gisteren sprak de premier daarom al met de bouwsector, vandaag zal Rutte met de boeren over het stikstofprobleem praten.

Van
Lees ook:
Van 'spielerei' naar hardere acties: boerenprotest nog lang niet voorbij

Landbouw Collectief niet uitgenodigd

Rutte had het Landbouw Collectief echter niet voor dat gesprek uitgenodigd. In dat collectief zijn meerdere boerensectoren, vakbonden en boerenprotestgroepen vertegenwoordigd. Omdat ze geen uitnodiging hadden gekregen, kondigden ze aan bij het Catshuis te gaan demonstreren.

In een reactie heeft een woordvoerder van Rutte nu daarom laten weten dat 'een vertegenwoordiging van het collectief' van harte welkom is. Zo mogen de belangenorganisaties LTO, Farmers Defence Force en Agractie Nederland bij het gesprek aanschuiven.

Rutte
Lees ook:
Rutte over stikstofproblematiek: 'Het toverstokje is er niet'

'Demonstratie gaat door'

Een aangekondigde demonstratie bij het Catshuis zal echter toch doorgaan. Agractie zegt namelijk nog altijd geen uitnodiging te hebben ontvangen. Zij vinden dat 'alleen willekeurige boeren' worden uitgenodigd.

"Ons voorgenomen protest bij het Catshuis gaat daarom gewoon door", vertelt Ingrid de Sain van Agractie. Zo'n driehonderd mensen hebben gezegd met ongeveer 120 landbouwvoertuigen naar Den Haag komen.

Terug naar 100 km/uur: niet leuk, wel goedkoper

02:24
De maximumsnelheid gaat omlaag vanwege de stikstofcrisis. Langzamer rijden is minder leuk, maar wel goed voor uw portemonnee. Het kan u honderden euro's schelen.