Islamitische Staat

Omstreden imam Abou Hafs uit Hilversum verdacht van steun IS

12 november 2019 21:38 Aangepast: 12 november 2019 21:52
Archiefbeeld van IS-leden Beeld © AFP

De salafistische imam Abou Hafs uit Hilversum staat centraal in een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar financiering van Islamitische Staat.

Dat meldt NRC op basis van bronnen rond het onderzoek. Hafs is vorige week samen met zes andere verdachten gearresteerd. Hij wordt verdacht van het doorsluizen van grote sommen geld naar terreurbeweging IS. 

200.000 euro

Volgens het OM hebben de verdachten in 2013 en 2014 200.000 euro opgehaald met een stichting die 'hulp bood aan oorlogsslachtoffers'. Maar de verdachten namen 130.000 euro in contanten op en gaven die vervolgens in Syrië aan strijders van IS, vermoedt justitie.

De rest van het geld zou gebruikt zijn om de reizen te financieren. Eén van de verdachten wordt ook verdacht van verduistering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cornelius Haga Lyceum schorst docent na filmpje omstreden prediker Abou Hafs

Abou Hafs kwam eerder in het nieuws nadat het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum een docent schorste omdat die in de les een video van de omstreden prediker had laten zien.

Hafs wordt al langer in verband gebracht met de school. De invloed van de imam zou een van de redenen zijn waarom het AIVD begin dit jaar alarm sloeg over de school.

De aangehouden mannen blijven verdachte in het onderzoek, maar zijn na het verhoor vrijgelaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore