Gedood door stalker

Aboutaleb biedt excuses aan voor gang van zaken rond dood Hümeyra

12 november 2019 18:10 Aangepast: 12 november 2019 18:10
Hümeyra

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft zijn spijt betuigd aan de familie, betrokkenen en de school van Hümeyra voor de gang van zaken rond haar dood. Het 16-jarige meisje werd vorig jaar doodgeschoten door haar stalker.

De Rotterdamse raad wilde vandaag weten wie verantwoordelijk is en hoe de aanpak van stalking wordt verbeterd. Ook wil een meerderheid van de raadsleden een monument voor Hümeyra en andere vrouwen die slachtoffer zijn van geweld.

Aboutaleb zei zich als burgemeester verantwoordelijk te voelen en het 'tot in zijn tenen te voelen'. "Ik zeg bij dezen sorry. Dat doe ik niet graag, maar ik doe het uit overtuiging. Omdat een mensenleven heen is gegaan dat misschien te redden was, als het systeem waar ik mij verantwoordelijk voor voel beter zou hebben gehandeld."

Samenwerking instanties gebrekkig

Eerder trokken politie en justitie al het boetekleed aan. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) bood de familie al persoonlijk zijn excuses aan. Uit een rapport van de Inspectie van Veiligheid en Justitie, die Hümeyra's dood onderzocht, blijkt dat de politie, het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland ernstig tekort zijn geschoten in de aanpak van de stalking en dat de samenwerking tussen de instanties gebrekkig was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie en OM ernstig tekortgeschoten in zaak-Hümeyra

Aboutaleb wil dat politie, justitie en de gemeente elk half jaar bij elkaar komen om te overleggen over stalking. Ook moet er iemand in de omgeving van degene die wordt gestalkt worden aangewezen, bijvoorbeeld een wijkagent. Die moet ervoor zorgen dat betrokken instanties goed overleggen.

'Waken voor vooroordelen'

Verder zei de Rotterdamse burgemeester dat de overheid moet waken voor vooroordelen. Verschillende partijen uitten hun zorgen dat de zaak Hümeyra vanwege haar Turkse achternaam werd behandeld als eergerelateerde wraak in plaats van stalking.

Stille tocht voor doodgeschoten Hümeyra

Vrienden, familie en andere belangstellenden liepen mee in de stille tocht voor Hümeyra in Rotterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore