Natuurberschermingsorganisaties

Rechter verbiedt afschieten herten Oostvaardersplassen

12 november 2019 18:04 Aangepast: 12 november 2019 18:56
In de Oostvaardersplassen lopen nog bijna 1600 edelherten rond. Beeld © ANP

Het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen moet voorlopig stoppen. Dat besloot de rechtbank in Lelystad vandaag.

De rechtbank in Lelystad vindt dat de provincie niet goed kan onderbouwen dat het afschieten van de edelherten in het belang is van de natuur in de Oostvaardersplassen.

Het besluit tot het afschot was volgens de rechter niet gebaseerd op een ecologisch vakkundig rapport en de noodzaak va het schieten was onvoldoende onderbouwd.

Grondlegger natuurgebied

Bovendien is er een rapport van bioloog Frans Vera, een van de grondleggers van het natuurgebied, waarin staat dat het verminderen van het aantal herten niet noodzakelijk is voor de bescherming van andere dieren en planten.

De provincie Flevoland wilde het aantal edelherten terugbrengen naar 490. Er lopen er nu nog 1500 rond. Stichting De Faunabescherming, stichting Dierbaar Flevoland en stichting Fauna4Life maakten bezwaar tegen het afschieten.

1800 edelherten

In totaal moesten ongeveer 1800 edelherten afschoten worden, werd in 2018 besloten, om te voorkomen dat de dieren sterven door gebrek aan voedsel. 1785 edelherten werden dit jaar al gedood, maar het aantal dieren in het gebied werd vorig jaar te laag ingeschat. Er zijn in de tussentijd veel herten geboren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doel afschieten niet gehaald: nog 1000 edelherten te veel in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer heeft nu wel nog steeds de mogelijkheid om herten af te schieten om lijden te voorkomen. Dat kan op basis van een ontheffing uit 2015 die definitief is en vandaag dus niet ter beoordeling voorlag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore