Geen verzekering

Vreugdevuur Scheveningen op losse schroeven

12 november 2019 16:37 Aangepast: 12 november 2019 20:25
De opbouw van het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen. Beeld © ANP

Na de vonkenregen van vorig jaar gaat het vreugdevuur in Scheveningen dit jaar mogelijk niet door. De organisatie kan namelijk geen verzekering krijgen.

Vorig jaar ging het in Scheveningen goed mis tijdens oud en nieuw: het traditionele vreugdevuur werd te groot met een vuurtornado en vonkenregen tot gevolg. Er was veel schade aan de buurt en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid concludeerde dat het 'radicaal anders moet'.

Zo ging het mis met het vreugdevuur in Scheveningen

Uit een animatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wordt duidelijk waarom het vreugdevuur tijdens de afgelopen jaarwisseling volledig uit de hand liep.

Dit jaar willen de bouwers graag een nieuwe kans, maar het is nog niet duidelijk of ze een vergunning krijgen. Op 3 december beslist de gemeente Den Haag definitief over het wel of niet verlenen van de vergunning, maar de organisatie van het vreugdevuur heeft er weinig vertrouwen in.

Geen verzekering

Via hun Facebookpagina laat de organisatie weten dat hun verzekeringsagent 'stad en land' heeft afgebeld om een verzekering te regelen, maar dat er zowel nationaal als internationaal geen partij is die ze wil verzekeren na de vonkenregen van vorig jaar.

"Deze verzekering is vanuit de gemeente een vereiste voor de vergunning, maar hier kunnen wij helaas niet aan voldoen", schrijft de organisatie. "Om deze reden hebben wij de gemeente gevraagd om aankomende editie financieel garant te staan net als voorgaande jaren. Helaas was het antwoord hierop negatief en staat onze traditie momenteel op losse schroeven."

Wat zijn de vreugdevuren?

Den Haag kent een jarenlange traditie van vreugdevuren. In Scheveningen en Duindorp worden al sinds de jaren 80 stapels met houten pallets gemaakt. Het is een competitie: wie maakt in een paar dagen tijd de hoogste vuurstapel?

De gemeente Den Haag ziet het evenement als een afleider om brandjes en ongeregeldheden in de wijken te voorkomen. Het zou overlastgevers rustig houden.

Rol gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag wil de gang van zaken nog niet bevestigen, omdat ze nog in gesprek zijn met de organisatie. Wel is er eerder dit jaar door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid de duidelijke aanbeveling gedaan aan de gemeente om beter te kijken naar de rollen die ze hebben bij het vreugdevuur.

"Vermijd zoveel mogelijk vermenging van rollen als toezichthouder, vergunningverlener en facilitator", stond er in hun rapport over het vreugdevuur in Scheveningen. Door financieel garant te staan zou de gemeente weer de rol van facilitator kunnen krijgen, waardoor de rollen alsnog door elkaar zouden lopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooggetuige vuurregen Scheveningen: 'Mijn hele tuin stond in de fik'

Dit zou slecht nieuws betekenen voor de organisatie, maar toch wachten ze niet af. De organisatie van het vreugdevuur laat aan RTL Nieuws weten al een tijd bezig te zijn met de voorbereiding, en dat alles in de startblokken staat. "Op het moment dat wij groen licht krijgen van de gemeente gaan we verder."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore