Weerbericht

Er komt sneeuw aan: 'Het eerste speldenprikje van de winter'

12 november 2019 16:07 Aangepast: 12 november 2019 19:58
Beeld © ANP

Als je vrijdag heel vroeg opstaat om naar buiten te kijken, zie je misschien de eerste sneeuwvlokken van de aankomende winter. Daar moet je alleen wel voor in Limburg wonen.

In Limburg valt deze week namelijk sneeuw. In het westen van het land zijn vandaag al wel een paar vlokjes gevallen. Vrijdag wordt op grote schaal sneeuw verwacht, vooral in Limburg. Het is wel natte sneeuw, zegt Marc de Jong van Buienradar. Half water, half sneeuw.

Snel weer weg

Het ontstaat als het bovenste deel van de luchtkolom tussen een wolk en onze aarde heel koud is. Denk dan aan zo'n min 30 graden. Tegelijkertijd moet het onderste deel van die kolom warmer zijn dan 0 graden. "Dan valt de sneeuw smeltend op aarde", legt De Jong uit. 

Het kan zo zijn dat de Limburgse sneeuw even blijft liggen. "Als er vrijdag veel natte sneeuw valt, het heel koud is en het vroeg in de ochtend gebeurt, kan het best even wit zijn", zegt De Jong. "Maar het blijft sowieso niet heel lang liggen. Als je twee keer met je ogen knippert, is het wel weer weg."

De sneeuwradar op dit moment:

 

In de rest van Nederland hoeven we niet op winterse neerslag te rekenen. "Limburg ligt hoger, dus daar is het iets koeler. En ze hebben daar de minste invloed van zeewater. Dat is nu een graad of 8."

Intocht sinterklaas

Dat betekent ook dat de intocht van Sinterklaas zaterdag in Apeldoorn vrij is van sneeuw. Maar of het droog blijft, is maar de vraag. "In het noorden van het land zal het nat zijn, in het zuiden niet. Apeldoorn ligt op de grens dus we durven nog niet te zeggen of het gaat regenen", zegt De Jong. "Het is in ieder geval wel koud en vochtig." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore