Fatale insecticiden

Geneesmiddelen voor je kat en hond mogelijk dodelijk voor koolmees

12 november 2019 14:37 Aangepast: 12 november 2019 14:38
Een koolmees komt uit zijn huisje. Het huisje is met kippengaas beschermd tegen invallen van eksters. Beeld © Silvia Hellingman

Gebruik je vlooienmiddel voor je hond of kat, dan bestaat de kans dat daardoor koolmezen sterven. Koolmezen gebruiken honden- en kattenharen om hun nest mee te bouwen, maar in die haren kunnen door het vlooienmiddel schadelijke insecticiden zitten.

Dat blijkt uit onderzoek van het kennis- en adviesbureau CLM en het Nederlands Instituut voor Ecologie. Zij troffen 26 verschillende pesticiden aan in jonge, dode koolmezen, vertelt Adriaan Guldemond van CLM. "Twee derde van de metingen betreft insecticiden." 

Vogelnest

Het gaat om insecticiden die grotendeels afkomstig zijn van diergeneesmiddelen die gebruikt worden om vlooien en teken bij honden en katten te bestrijden. De mezen nemen de insecticiden op als ze in hun nest zitten, gebouwd met honden- en kattenharen.

Mogelijk zijn jonge mezen in enkele nesten daaraan doodgegaan, stellen de onderzoekers. Guldemond noemt het ' een duidelijk signaal dat we het gebruik van pesticiden moeten terugdringen.' 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarschuwing: ook jonge vogels dood door bestrijdingsmiddelen buxusmot

Buxusmot

Eerder werd gedacht dat koolmeessterfte veroorzaakt werd door bestrijdingsmiddelen tegen buxusmotrupsen. Dat blijkt nu niet zo te zijn. De pesticiden die gebruikt zijn om de buxusmot te bestrijden, zijn niet in de mezen teruggevonden.

Jonge mezen in de diepvries voor onderzoek naar massale sterfte

Eerder werd gedacht dat bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot de dood van mezen veroorzaakten.

Bovendien is het aantal gestorven jonge koolmezen niet toegenomen sinds 2017, toen een toename van de buxusmot werd geconstateerd en daarmee waarschijnlijk ook van de busxusmotrupsbestrijding, stelt het onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore