Ga naar de inhoud
Wel of niet overstappen?

Nieuwe zorgpremies worden bekend: dit moet je weten

Verpleegkundigen in een ziekenhuis.

Vandaag maken alle zorgverzekeraars de premies voor 2020 bekend. We zetten de belangrijkste vragen én antwoorden op een rijtje. Want hoe zit het nou eigenlijk met dat eigen risico?

Moet je wel of niet overstappen?

Het is voor 72 tot 90 procent van de verzekerde mensen financieel aantrekkelijk om over te stappen, dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit. Toch deden vorig jaar 'maar' 1,2 miljoen mensen dat. Dat lijkt veel, maar het gaat om maar 7 procent van de verzekerden.

Bas Knopperts van vergelijkingssite Independer ziet vooral dat mensen uit gemak of angst bij hun zorgverzekeraar blijven. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze hun medicijnen niet meer krijgen of niet meer bij hun ziekenhuis terechtkunnen. "Maar de basisverzekering is voor iedereen gelijk, het kan dus niet dat je met dezelfde dekking ineens je medicijnen niet meer krijgt. En het is online heel eenvoudig om te checken of jouw ziekenhuis een contract heeft bij je nieuwe verzekeraar."

Toch ziet zorgeconoom Marcel Canoy ook een andere belangrijke reden waarom mensen niet overstappen: "Sommige mensen zijn collectief verzekerd, of kijken niet uitsluitend naar de prijs. Of misschien zijn ze wel heel tevreden en vinden ze het prima om een paar euro meer te betalen."

Zorgpremie
Lees ook:
Zorgpremie omlaag bij grote verzekeraars CZ en VGZ

Hoe moet je overstappen?

Er zijn verschillende manieren om over te stappen, maar voor veel mensen is online het makkelijkst. Dat kan via de site van je nieuwe zorgverzekeraar, maar de laatste jaren is het aantal vergelijkingssites flink gegroeid. Denk dan bijvoorbeeld aan Independer, Overstappen.nl of Zorgvergelijker van de Consumentenbond. Op deze sites kun je je wensen aangeven en soms ook meteen een nieuwe verzekering afsluiten. 

Als je voor 31 december overstapt naar een nieuwe verzekering, hoef je niet zelf je oude verzekering op te zeggen. Je nieuwe zorgverzekeraar is dan namelijk verplicht om dat voor je te doen. Als je wel wilt opstappen, maar nog niet weet waar naartoe, kun je tot 31 december je huidige verzekering opzeggen.

Dan heb je tot eind januari de tijd om je bij een nieuwe verzekeraar in te schrijven. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je in januari niet verzekerd bent, want je nieuwe verzekeraar is verplicht om je met terugwerkende kracht vanaf het begin van het jaar te verzekeren.

Overstappen van zorgverzekering: hoe bespaar je maximaal?

23:06
Maar waar moet je op letten als je overstapt? Bij RTLZ bespraken ze dit eerder met Tom Schoen van de Patiëntenfederatie en Joris Kerkhof van Independer.

Eigen risico zo hoog of zo laag mogelijk?

Het eerste gedeelte van zorg dat binnen de basisverzekering valt, betaal je in Nederland altijd zelf. Dat heet het 'eigen risico'. Dit bedrag is minimaal 385 euro en je kunt het op maximaal 885 euro laten zetten bij het afsluiten van je zorgverzekering. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie die je betaalt. Dat voordeel kan oplopen tot 300 euro per jaar.

"Als je altijd je eigen risico opmaakt en je kosten daar dus overheen gaan, verhoog het dan absoluut niet", zegt Knopperts. "Veel mensen denken dat ze 500 euro meer betalen als ze hun eigen risico verhogen van 385 tot 885. Maar je haalt daar niet die korting op de premie vanaf, dus je extra risico is dan eigenlijk 250 euro. Dus: heb je de afgelopen jaren weinig zorg uit het basispakket nodig gehad, verwacht je volgend jaar hetzelfde én kun je het geld missen als het nodig is? Dan kan het zeker lonen om eigen risico te verhogen."

Vijf goedkoopste zorgverzekeraars

  • Menzis: 111,00 euro
  • PMA zorgverzekering: 111,00 euro
  • Salland: 113,90 euro
  • HEMA basisverzekering: 113,00 euro
  • CZ: 114,95 euro

Bovenstaande cijfers laten de zorgpremie per maand zien, zonder collectiviteitskorting en met het minimale eigen risico van 385 euro. Sommige aanbieders hebben verschillende basispakketten, tegen verschillende tarieven. Dat verschil in prijs zit er bijvoorbeeld in of je vrije zorgkeuze hebt en of je je zaken alleen online kunt regelen. Overigens zijn nog niet alle tarieven bekend, dat mogen verzekeraars uiterlijk 12 november 00.00 naar buiten brengen. Alle actuele tarieven zijn hier te vinden.  

Let op: in dit overzicht is het goedkoopste pakket opgenomen. 

Wat betekent het halveren van de collectiviteitskorting?

65 procent van de Nederlanders maakt gebruik van een verzekering met een collectiviteitskorting, bijvoorbeeld als ze via hun werkgever verzekerd zijn. Minister Bruins heeft de maximumkorting van 10 naar 5 procent verlaagd. Dus hoewel twee grote verzekeraars hun premies laten dalen, lijken nu veel mensen alsnóg meer te gaan betalen. "Het is geen extreme klap omdat premies bruto niet veel zijn gestegen", zegt Knopperts van Independer. "Vaak gaat het om drie, vier euro per maand."

Volgens zorgeconoom Canoy wordt het uiteindelijk eerlijker voor iedereen, omdat de collectiviteitskorting niet werkte zoals het bedoeld was. "Het klinkt raar om kostenstijging als verbetering te zien, maar toch werkt het zo."

De kortingen waren ooit bedoeld voor grote bedrijven waar veel mensen werkten, en zo kon de verzekeraar beter zijn pakketten op hen toesnijden. Volgens Canoy werkte dat in de praktijk vaak niet zo en zijn er weinig voorbeelden van plekken waar het echt tot kostenbesparing heeft geleid. "Verlagen van collectieve korting is gewoon de consequentie van het feit dat een systeem dat niet logisch was nu gerepareerd wordt."

Dit is een artikel van