Bedreigingen nemen toe

Neergeschoten advocaat uit ziekenhuis, 'gaat naar omstandigheden goed met hem'

12 november 2019 13:56 Aangepast: 12 november 2019 14:04
De plaats van de aanslag in Gronau. Rechts advocaat Philippe Schol op archiefbeeld. Beeld © Robin Hilberink (rechts), ANP

Philippe Schol, de Nederlandse advocaat die vorige week op straat in het Duitse Gronau werd neergeschoten, is afgelopen weekend uit het ziekenhuis ontslagen.

Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie bevestigd. Het gaat naar omstandigheden goed met hem.

Soort shocktoestand

Dat wordt beaamd door de deken van de orde van advocaten in Overijssel, Carl Luttikhuis. "Ik heb hem al even kort kunnen spreken. Hoe het écht met hem is, weet je natuurlijk pas over een paar maanden", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik weet niet hoe het is als je een liquidatiepoging overleeft. Er zijn mensen die er nooit overheen komen."

"Wat zo'n aanslag mentaal met je doet, zou ik echt niet kunnen zeggen. Dat weet je pas als je weer de straat op gaat en je hond uitlaat. Volgens mij zit je in een soort shocktoestand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Neergeschoten advocaat Schol aan de beterende hand, daders nog voortvluchtig

Link met failliete sportschool

De faillissementsadvocaat uit Enschede werd vanuit een auto beschoten toen hij over straat liep. Wie er achter de schietpartij zit, en wat het motief ervan is, is nog niet duidelijk. Zowel de Duitse als de Nederlandse politie is op jacht naar de daders. Gezocht wordt naar een kleine witte auto met Nederlands kenteken. Daarin zouden meerdere personen hebben gezeten.

De Nederlandse politie zegt dat er onder meer onderzocht wordt of er een link is met een incident bij een sportschool in Losser. Schol was curator bij het faillissement van deze sportschool.

De advocaat bracht begin dit jaar zijn vermoedens naar buiten dat de vestiging van sportschool Olympic Gym in Hengelo, dat vorig jaar failliet ging, zou worden gebruikt om drugswinsten wit te wassen. In een schuur bij het huis van de sportschoolhouders werd een wietplantage aangetroffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Neergeschoten advocaat Schol aan de beterende hand, daders nog voortvluchtig

Aantal bedreigingen neemt toe

Luttikhuis zegt zich zorgen te maken over het aantal bedreigingen waarmee advocaten en curatoren te maken krijgen. "Dat neemt toe', zegt hij, "en daarom hebben we een team samengesteld met daarin het Openbaar Ministerie, de rechtbank, de politie en mijzelf, als deken van Overijssel. Dat is onder andere gedaan gedaan om de sociale onrust weg te nemen, maar ook om samen te overleggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Grapperhaus over aanslag advocaat Philippe Schol: 'Enorme schok'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore