Via Facebook

Man vast die zichzelf wilde opblazen voor behoud Zwarte Piet

12 november 2019 12:41 Aangepast: 12 november 2019 15:15
Beeld © ANP

Een Hagenaar is gisteren opgepakt omdat hij afgelopen weekend via Facebook had gedreigd zichzelf op te blazen. Met die actie wilde hij opkomen voor het in stand houden van de sinterklaastraditie.

Na de Facebookpost kreeg de politie allerlei meldingen van verontruste burgers, waarna een onderzoek werd gestart. Zowel de politie als het Openbaar Ministerie vond de bedreiging zo ernstig dat werd besloten de 49-jarige verdachte aan te houden.

Geen explosieven gevonden

In de woning van de man werden geen explosieven gevonden. De verdachte zei tijdens het eerste verhoor dat hij het bericht had gepost als reactie op een ander bericht. Hij zei geschrokken te zijn van alle reacties op de Facebookpost en spijt te hebben van zijn actie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Antizwartepiet-frontman Afriyie: 'Wij zijn schietschijven geworden'

Onschuldige slachtoffers

De politie waarschuwt voor- en tegenstanders van Zwarte Piet niet te ver te gaan in hun uitlatingen: "Zolang geen strafbare grens wordt overschreden, mag iedereen zijn mening geven. De reactie van deze verdachte waarin gedreigd werd met een aanslag waarbij onschuldige slachtoffers konden vallen, overschreed die grens."

De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Socioloog: 'Einde van de pietendiscussie nog lang niet in zicht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore