Ga naar de inhoud
Prijzen 2020 bekend

Zorgpremie omlaag bij grote verzekeraars CZ en VGZ

Beeld © ANP

De zorgpremie gaat volgend jaar omlaag bij verzekeraar CZ en VGZ. Dat maken de twee grote zorgverzekeraars vandaag bekend. Het gaat om de premie bij de naturapolis, de meestverkochte.

Bij VGZ betaal je volgend jaar 119,95 euro voor VGZ Ruime Keuze, de naturaverzekering. Die premie kost nu een euro meer: 120,95. Bij CZ gaat de premie met 3,85 euro omlaag, naar 120,95. 

Helft
Lees ook:
Helft van Nederlanders wil hogere zorgpremie voor rokers

Een lagere premie is volgens VGZ mogelijk door zorg beter en efficiënter te organiseren. Ook heeft VGZ voor een deel opgebouwde reserves gebruikt om de premie iets goedkoper te maken.

De premie gaat niet bij alle verzekeraars naar beneden. Gisteren maakte Menzis bekend de premie juist met een euro te verhogen. De basisverzekering kost daar volgend jaar 123 euro. DSW, traditioneel de eerste, maakte eind september de premie bekend. Bij DSW stijgt de premie met zes euro, naar 118 euro.

Wat voor polis?

Er zijn drie soorten zorgverzekeringen in ons land. Wat is nou het verschil tussen de naturapolis en de restitutiepolis?

Naturapolis: met 70 procent de meest populaire zorgverzekering. Je zorgverzekeraar maakt afspraken met een aantal zorgaanbieders. De bedoeling is dat je naar deze geselecteerde zorgverleners gaat. Kies je voor een zorgverlener zonder contract met de verzekeraar, dan krijgt je niet alle kosten vergoed.

Restitutiepolis: zo'n 25 procent van de Nederlanders heeft deze vorm. Je kiest zelf je zorgverlener. Er hoeft geen contract te zijn. En je zorgverzekeraar vergoedt achteraf de kosten.

Een combinatie: bij sommige zorgverzekeraars kun je kiezen voor een combinatie van de naturapolis en de restitutiepolis.

De nieuwe zorgpremies moeten uiterlijk vandaag bekend zijn gemaakt. Verzekeraars wachten hier vaak tot het laatste moment mee, zodat ze kunnen zien wat concurrenten doen.

Achmea nog niet bekend

Een woordvoerder van Achmea, met merken als Zilveren Kruis, Interpolis en FBTO, zei gisteren dat nog niet alle premies zijn vastgesteld. De verzekeraar zal vandaag voor middernacht moeten melden wat klanten in 2020 moeten betalen.

'Korting
Lees ook:
'Korting bij collectieve zorgpolis is nep'

Voor mensen met een collectieve verzekering is er slecht nieuws: voor hen zal de premie stijgen. Minister Bruins verlaagde de maximale collectiviteitskorting van tien naar vijf procent. Volgens Bruins was die korting 'nep', omdat verzekeraars eerst de premie zouden verhogen om er vervolgens korting op te geven.

Overstappen van zorgverzekering: hoe bespaar je maximaal?

23:06
Het overstapseizoen is weer begonnen. Als je goed kiest, kan je fors besparen op je zorgverzekering. Maar waar moet je op letten?

Goedkoopste basispakket per aanbieder

 • CZ: 114,95 euro
 • DSW Zorgverzekeraar: 118,00 euro
 • FBTO: 116,95 euro
 • InTwente Zorgverzekeraar: 118,00 euro
 • Menzis: 111,00 euro
 • Nationale Nederlanden: 122,76
 • OHRA: 121,35 euro
 • PMA zorgverzekering: 111,00 euro
 • Salland zorgverzekeringen: 113,90 euro
 • Stad Holland Zorgverzekeraar: 128,50 euro
 • Univé: 119,95 euro
 • VGZ: 119,95 euro
 • ZorgDirect: 128,50 euro

Bovenstaande cijfers laten de zorgpremie per maand zien, zonder collectiviteitskorting en met het minimale eigen risico van 385 euro. Sommige aanbieders hebben verschillende basispakketten, tegen verschillende tarieven. Dat verschil in prijs zit bijvoorbeeld in of je vrije zorgkeuze hebt en of je je zaken alleen online kunt regelen. In dit overzicht is het goedkoopste pakket opgenomen.