Ga naar de inhoud
Stikstofcrisis

Coalitie onderzoekt: 100 kilometer per uur overdag, gas geven 's nachts

ANP Beeld © ANP

Het kabinet onderzoekt of de maximumsnelheid 's nachts 130 kilometer per uur kan blijven. Dat zou de pijn van een snelheidsverlaging moeten verzachten, zeggen bronnen tegen RTL Nieuws.

Vanochtend was er opnieuw coalitieoverleg om een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem. "We zijn weer een stap verder", zei premier Rutte na afloop. "Maar het gaat nog even duren."

Overal de snelheid verlagen naar 100 kilometer per uur levert de meeste stikstofreductie op, maar dat ligt vooral bij de VVD gevoelig. Daarom wordt nog gekeken naar andere varianten. "Elke berekening geeft weer meer duidelijkheid, maar roept ook weer vragen op", zegt minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen.

Van
Lees ook:
Van stikstof tot woningnood: Den Haag heeft crises aan zichzelf te danken

's Nachts gas op de plank

Ingewijden gaan er van uit dat in het overgrote deel van het land de maximumsnelheid omlaag zal moeten. Wel wordt nog doorgerekend wat het betekent voor de stikstofuitstoot als de snelheid ’s nachts wel 130 kilometer per uur zou blijven.

Als automobilisten ’s nachts wel het gas mogen blijven intrappen, is dat een kleine pleister op de wond van met de snelheidsverlaging, zo is de redenering. De vraag is dan wel hoe laat de nacht zou ingaan en wat dit betekent voor de stikstofuitstoot.

Verder moet de coalitie het nog eens worden hoe de ruimte wordt benut die vrijkomt door de te nemen korte termijnmaatregelen. Als alles wordt gebruikt om de woningbouw weer aan de praat te krijgen, is er geen ruimte meer voor bijvoorbeeld kustbescherming en infraprojecten.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Stikstofimpasse:
Lees meer:
Stikstofimpasse: aantal bouwvergunningen dreigt drastisch te dalen