Ga naar de inhoud
OM door het stof

Personeel fruitimporteur doodsbang na blunder justitie in drugszaak

Cocaïne in een partij bananen (archieffoto). Beeld © EPA

Tientallen medewerkers van een fruitimporteur in Hedel vrezen vergeldingsacties van criminelen nu hun namen per ongeluk zijn opgenomen in een strafdossier. Bij de groothandel werden de afgelopen jaren een paar keer partijen cocaïne ontdekt die tussen het fruit waren verstopt.

In het onderzoek naar de grootschalige cocaïnesmokkel zijn personeelslijsten vertrouwelijk doorgegeven aan politie en justitie. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland erkent de blunder.

Eigenaren al zwaar beveiligd

De eigenaren van het bedrijf, De Groot Fresh Group, worden zwaar beveiligd. Dat gebeurt sinds dit voorjaar een partij cocaïne van 400 kilo werd ontdekt en de eigenaren via sms'jes werden bedreigd.

Door de drugssmokkelaars, die ruim een miljoen euro geëist zouden hebben ter compensatie, werden ze persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het verlies van de lading. Tijdens een rechtszaak in september was al gebleken dat was gedreigd met het doodschieten van een 'willekeurige medewerker' als het geld niet zou worden betaald.

Grote
Lees ook:
Grote hoeveelheid cocaïne tussen bananen aangetroffen

In een verklaring gaat het OM Oost-Nederland door het stof voor het uitlekken van de namen. "We betreuren dat dit gebeurd is." Het OM geeft toe dat verdachten de namenlijst hebben kunnen inzien. Politie en het OM hadden de gegevens niet mogen toevoegen toen het strafdossier tot stand kwam.

Drie verdachten

Van de drie verdachten die toegang hadden tot de gegevens, zijn er nog twee in voorlopige hechtenis. Sinds het begin van het onderzoek zou een paar keer zijn bekeken of medewerkers van het bedrijf blootstonden aan direct gevaar. Daarvoor bestaan geen aanwijzingen, zegt het OM. De advocaat van de fruitimporteur bestrijdt dat en zegt tegen De Telegraaf dat zowel particuliere beveiligers als het OM zorg dragen voor de beveiliging van personeel.

Het aantal vondsten van grote partijen cocaïne tussen – voornamelijk uit Zuid-Amerika afkomstige – containers met fruit komt de laatste jaren steeds vaker voor. Met name in de havens van Rotterdam en Antwerpen worden geregeld grote vangsten gemeld. Die zouden nog maar het topje van de ijsberg vormen.

Ruim
Lees ook:
Ruim 1000 kilo cocaïne onderschept in haven van Vlissingen