Piet op het dak

Tips tegen sintstress: 'Schoen zetten voor ze naar school gaan'

12 november 2019 10:03 Aangepast: 13 november 2019 11:11
Het jaarlijkse zetten van de schoen. Beeld © ANP

Sinterklaas kan voor sommige kinderen een hoop stress opleveren. Van de spanning overgeven of in bed plassen komt regelmatig voor. Ouders van angstige kinderen delen na een oproep van RTL Nieuws op Facebook hun tips hoe je daar het best mee om kunt gaan.

De zoon van Evelien is 2,5 en al een tijdje bezig met de intocht van de sint. "Zijn zus van vier jaar daardoor ook. Bij ons helpt het om de aandacht voor Sinterklaas uit te stellen, maar ze wel voor te bereiden op wat er gaat komen. We hebben hebben bijvoorbeeld een aftelkalender die we de hele sintperiode gebruiken."

Activiteiten doseren

Op de kalender staat wanneer ze naar de intocht gaan en wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten. "Dit gaf vorig jaar zoveel rust. Op de dagen dat er geen schoen werd gezet, maakten ze zich er minder druk over of Piet over het dak zou lopen."

Daarnaast doseert Evelien de activiteiten. "We gaan niet naar Sint op het werk en ook niet als hij naar gym komt. Mijn dochter ziet Sint op school, bij mijn zoontje op de opvang komen alleen wat pieten, dat scheelt al veel. We doseren echt bewust naar welke activiteiten we gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nachtmerries en overgeven: 'Als je een gevoelig kind hebt, is Sinterklaas helemaal niet leuk'

Overgeven en bedplassen

Gélina heeft drie kinderen, inmiddels jongvolwassen, die alle drie gespannen en zenuwachtig waren als Sinterklaas in het land was. "Ze hebben alle drie een beperking. Het hele jaar zijn ze aardig rustig, maar rond december waren ze zo zenuwachtig en gespannen. Van de spanning moesten ze overgeven en gingen ze weer in bed plassen."

Dat vond Gélina zo onterend dat ze hun de waarheid heeft verteld. "Ik heb verteld dat we het verhaal van Sinterklaas elk jaar naspelen. Daarna waren ze minder gespannen en konden we de cadeautjes ook normaal uitpakken."

Schoen overdag zetten

Een andere ouder, die graag anoniem wil blijven, laat haar kinderen niet voor het slapen de schoen zetten, maar voordat ze naar school gaan. "Als ze 's avonds hun schoen zetten, slapen ze er slecht van. Ze vinden het spannend dat er iemand in huis komt om iets in de schoen te stoppen. Om vier uur 's nachts komen ze hun bed uit."

Op school zijn de kinderen voldoende afgeleid om er niet te veel mee bezig te zijn. "Als ze dan thuiskomen zit er wat in hun schoen."

Angst is niet gek

Volgens pedagoog Mariëlle Beckers is het helemaal niet gek dat kinderen angstig kunnen zijn voor Sinterklaas en zijn pieten. "Het hele verhaal is best wel spannend en raar. Hij kan door de schoorsteen, loopt over je dak. Dat zorgt voor stress bij kinderen."

De genoemde tips van de ouders worden door Beckers omarmd. Ook haar belangrijkste boodschap is om bij angst weinig aandacht aan Sinterklaas te besteden. "Probeer te doseren. Niet én 's ochtends een Nickelodeon programma, én 's avonds het sinterklaasjournaal en daarna nog eens een verhaal over Sinterklaas voorlezen."

In tijden waar het zelfs mogelijk is om op de iPad te bellen met de sint, is het volgens Becker belangrijk om in te perken. "Kijk goed naar je kind: waar wordt je kind aan blootgesteld, wat past bij de leeftijd van je kind, en waar kun je beperken? Denk na over waar het een stapje minder kan. Je hoeft heus niet naar elke intocht, of iedere dag de schoen te zetten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore