Verkeersveiligheid

Enschede vol met gevaarlijke kruispunten: 'Het is hier echt heel onveilig'

14 november 2019 16:06 Aangepast: 21 november 2019 09:50
Silvia Janse voert actie voor een verkeersveiliger Enschede Beeld © RTL Nieuws

In de top 30 van kruispunten in Nederland waar de politie de meeste ongelukken ziet, valt één plaats op: Enschede. Wat gaat er mis in de Twentse stad? 

Enschede staat met liefst acht vermeldingen in de top 30 van kruispunten met de meeste ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan elke andere plaats in het land.

Aantal vermeldingen in top 30 kruispunten

15 blackspots 

Wie naar het centrum van Enschede wil, ontkomt bijna niet aan de vele blackspots die er liggen. Dat zijn plekken waar in drie jaar tijd meer dan tien ongelukken gebeurden. Maar liefst vijftien kruisingen van wegen in Enschede zijn blackspot. Regelmatig gaat het er mis, blijkt uit de cijfers van de politie. Een woordvoerder van de politie heeft daar geen verklaring voor.

Bewoners zien in ieder geval regelmatig aso-gedrag. "De hoffelijkheid in het verkeer is ver te zoeken", zegt Silvia Janse. Zij maakt regelmatig ongelukken mee bij het kruispunt waaraan ze woont. Sinds enkele maanden voert Janse actie om het Enschedese verkeer veiliger te maken.

Volgens de vrouw moet de gemeente meer investeren in verkeersveiligheid. "Ik vind dit echt heel onveilig." Onderstaand ongeluk, onlangs gebeurd op het kruispunt Schreursweg/ Oldenzaalsestraat, legde Janse vast via de bewakingscamera van haar huis.

Registratie

"Ongelukken in Enschede worden beter geregistreerd", zegt de gemeente in een reactie op de opmerkelijke cijfers. De gemeente denkt dat de lokale politie vooral ongelukken met blikschade beter bijhoudt dan die in andere steden, waardoor in Enschede meer kruispunten met veel ongelukken zijn. Het hoge percentage ongelukken met blikschade in Enschede zou dat onderstrepen: bijna 90 procent.

Maar dat kan onmogelijk alles verklaren. Het percentage is inderdaad hoger dan het Nederlands gemiddelde, maar het is ook iets lager dan in bijvoorbeeld Arnhem of Almere. En in die vergelijkbare steden is geen enkel blackspotkruispunt te vinden.

Aandeel blikschade en blackspotkruispunten

Zijn het de Duitsers? 

De registratie zou hooguit een klein deel van de hoge Enschedese score kunnen verklaren. Wat het wel is? Het blijft gissen. "Wij denken niet dat Enschedeërs onveiliger fietsen of autorijden", zegt verkeersdeskundige Jos Luten van de gemeente Enschede.

Ook het idee dat de vele Duitse gasten die Enschede bezoeken de oorzaak kunnen zijn, wuift hij weg. "Dat blijkt niet uit de data."

Miniatuurvoorbeeld
'Maatregelen gewenst'

Steeds meer doden op kruispunten: elk jaar 20.000 ongelukken

5 bijna-ongelukken in 2 uur

Om erachter te komen waarom het dan toch vaak misgaat, nam RTL Nieuws zelf een kijkje. Heel representatief is het niet, maar tijdens een rit door de stad zagen we het maar liefst vijf keer bijna misgaan in amper twee uur tijd. Voor de inwoners die we spraken, is die observatie geen verrassing.

Silvia Janse kreeg bezoek van een verkeersdeskundige van de gemeente. "Die doet zijn papieren open en zegt: nou mevrouw, volgens de registratie is er geen ongeval geweest in 2019. Terwijl er zeker vijf in één week zijn geweest. En twee weken terug lag er nog een auto op de kop." 

Maatregelen

Verkeersveiligheid is een belangrijke pijler voor de gemeente, stelt verkeersdeskundige Luten. "Wij zitten maandelijks met de verkeersadviseur om tafel om de data verder in kaart te brengen. En dat betekent dat wij ook gedetailleerdere informatie hebben over de kruispuntongevallen en daar dus ook actiever op kunnen inzetten."

Volgens bewoonster Silvia Janse is dat niet niet genoeg. Ze blijft strijdbaar. "Ik blijf er gewoon mee bezig. Want ik vind dit te gevaarlijk. Ik heb geen zin in een dode in mijn tuin. Echt niet."

Miniatuurvoorbeeld
Zoek het op

Hoe verkeersveilig is jouw woonplaats? Check het hier

Verantwoording

Voor dit onderzoek heeft de onderzoeksredactie van RTL Nieuws gebruik gemaakt van het bestand geregistreerde ongevallen Nederland (BRON) van Rijkswaterstaat. De meest recente gegevens uit dat bestand, van 2016, 2017 en 2018 zijn gebruikt.

Alleen ongelukken waarvan een exacte locatie bekend is, zijn meegenomen. Het totaal aantal ongevallen ligt waarschijnlijk hoger. Niet elk ongeluk wordt namelijk geregistreerd en van een deel van de ongelukken is niet bekend waar deze precies plaatsvonden. Als definitie voor een kruispunt is de term junctie, zoals Rijkswaterstaat die hanteert in haar registratie, gebruikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore