Elfde van de elfde

Regen en wind: oppassen voor kinderen die Sint-Maarten vieren

11 november 2019 14:17 Aangepast: 11 november 2019 14:22
De paraplu en handschoenen kunnen mee tijdens Sint-Maarten. Beeld © ANP

Kinderen die vanavond tijdens Sint-Maarten met lampionnen op pad gaan, moeten oppassen. Het gaat hard waaien en in het westen kan het zelfs gaan onweren, zegt weerman Maurice Middendorp van Buienradar. Ook geen ideaal weer om de 11de van de 11de te vieren: vandaag is ook de aftrap van het carnavalsseizoen.

Of kinderen vanavond beter binnen kunnen blijven met Sint-Maarten?  "Zo ver wil ik niet gaan", zegt de RTL-weerman. "Maar oppassen kan geen kwaad vanwege de harde wind. Lampionnen moeten goed vastgehouden worden." 

En een paraplu is ook geen overbodige luxe.

Regen en wind

Sint-Maarten wordt traditiegetrouw op 11 november gevierd. Door het hele land worden Sint-Maartenoptochten gehouden. Kinderen gaan langs de deuren, bellen aan om een liedje te zingen en halen snoep op. 

De 11de van de 11de is ook de officiële aftrap van het carnavalsseizoen. In het zuiden van het land staan de hele dag duizenden hossende carnavalisten buiten feest te vieren.   

Het weer is een stuk minder feestelijk: regen en wind staan er op het programma. "De wind bereikt aan het begin van de avond zijn hoogtepunt. In de kustgebieden kan het met windkracht 7 echt hard gaan waaien. En ook landinwaarts staat er veel wind. Niet heel fijn voor de kinderen die lampionnen dragen of de carnavalvierders die dan nog buiten staan te hossen."

In de westelijke provincies kan zelfs nog een klap onweer vallen. 

Vandaag is ook de aftrap van het carnavalsseizoen. Vandaag is ook de aftrap van het carnavalsseizoen.

Wisselend weer

Het gaat niet alleen hard waaien, het wordt ook koud. Vooral vanavond.

Middendorp verwacht dat het zo'n 6 graden wordt. "Handschoenen, een muts en een paraplu zijn geen overbodige luxe voor iedereen die vandaag op pad gaat."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore