Bijzondere oproep

Karlijn (11) zoekt een nier: 'De nood is zo hoog, dat we op Facebook oproep doen'

11 november 2019 12:13 Aangepast: 11 november 2019 12:40
Karlijn zoekt een nieuwe nier. Beeld © Privéfoto

De 11-jarige Karlijn heeft met spoed een nieuwe nier nodig. Wachtlijsten zijn lang, de nood is hoog. Daarom heeft haar moeder Facebook ingezet om een donornier te vinden. "Het klinkt misschien bizar om via Facebook een oproep te doen, maar elk kind verdient geluk."

Ontelbare ziekenhuisbezoeken, altijd maar ziek zijn en een leven vol zorgen. De 11-jarige Karlijn uit Krimpen aan den IJssel heeft al veel tegenslagen meegemaakt in haar nog jonge leventje. 

"Toch blijft ze zo vrolijk en zo sterk", zegt moeder Celester.  

'Zo vrolijk, zo sterk'

Karlijn heeft een ernstige nierziekte, recessief polycysteuze cystenieren. Simpel gezegd zitten haar nieren vol met cysten. "Het is erfelijk. Haar oudere broer Thijs had het ook. Hij is twee dagen oud geworden." 

In 2011 kreeg Karlijn een niertransplantatie. Ze kreeg de nier van haar vader. Zware behandelingen volgden en in eerste instantie leek alles goed te gaan. Acht jaar lang.

Maar vorig jaar zomer ging het mis. "Ze kreeg buikgriep waar ze maar niet overheen kwam. Artsen besloten de afstotingsmedicatie te verlagen om een hogere weerstand te krijgen. Na een biopsie werden er antistoffen aangetroffen die haar nier aanvielen."

Ontroostbaar

In oktober 2018 hoorde het gezin het vreselijke nieuws: de nier werd afgestoten. "We moesten Karlijn vertellen dat soldaatjes haar nier aanvielen. Hierop volgde een behandeling met zware medicatie. Iedere maand moest ze naar het ziekenhuis en probeerden artsen via een infuus de afstoting te stoppen. Maar dit hielp niet."

"Vorige week vertelde de arts dat er helaas geen verdere behandeling is om deze afstoting te voorkomen en we op zoek moeten naar een nierdonor. Karlijn was ontroostbaar toen ze dit hoorde."

De donornier van Karlijn wordt langzaam afgestoten. De donornier van Karlijn wordt langzaam afgestoten.

Aanslag op je lichaam

Momenteel werkt de donornier nog voor 25 procent. "Karlijn zal binnen nu en een jaar een nieuwe niertransplantatie nodig hebben. Als ze die niet krijgt, dan moet ze aan de dialyse. Dat is echt overleven. Urenlang, meerdere dagen per week aan zo'n dialyse-apparaat. Ze wordt dan zo ziek en kan niet naar school. Een aanslag op je lichaam is het."

Daarom wordt alles op alles gezet om een nieuwe nier te vinden. Niertransplantaties bij kinderen komen weinig voor. Het gebeurt zo'n 25 keer per jaar, blijkt uit cijfers.

 "Als we het via de officiële weg doen, moet ze in het ergste geval vier jaar wachten. Haar nier gaat steeds verder achteruit, zo lang hebben we niet."

Je hebt geen keuze

Hoe het gezin zich staande houdt? "Het is zwaar, heel zwaar. Maar je moet verder. Je hebt geen keuze" vertelt Celester. "Karlijn is soms best bang en heeft veel vragen maar ze is ook heel dapper en stoer. Ze gaat gewoon naar school, ze zit in groep 7 en doet hard haar best. Ik ben ongelooflijk trots op haar. Een doorzetter is het."

Sinds vorige week vrijdag staat de oproep op Facebook. "Gezocht wordt naar iemand met bloedgroep O. Het bericht wordt al veel gedeeld. Daar zijn we heel dankbaar voor", vertelt Karlijns moeder.

Geen woorden voor

Er hebben zich al twee mensen gemeld die willen helpen. "Een persoon kennen we, de ander niet. Het is ontzettend bijzonder en indrukwekkend dat mensen dat voor je dochter over hebben. Daar zijn geen woorden voor."

Omdat nog onduidelijk is of de donoren geschikt zijn, wil Celester doorzoeken. "Ik begrijp goed dat mensen het raar vinden dat je Facebook inschakelt. Een medium dat bedoeld is voor kattenfoto's en vakantiekiekjes. Maar de nood is hoog en er zijn al enkele succesverhalen van mensen die via Facebook een nier hebben gevonden. Je probeert alles te doen voor je kind. Want ieder kind verdient het om onbezorgd te genieten van haar leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donornier steeds vaker van levende

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore