Extra maatregelen

Kick Out Zwarte Piet eist betere beveiliging: 'Politie en overheid aan zet'

11 november 2019 06:53 Aangepast: 11 november 2019 09:07
Jerry Afriyie Beeld © ANP

"We willen extra beschermd worden, als politie dit niet gaat doen, gaan we het zelf doen." Dat zegt Jerry Afriyie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegen RTL Nieuws naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen vrijdag.

De actiegroep zegt dat de overheid de veiligheid van de demonstranten tot op heden niet heeft kunnen garanderen.

De komende maanden gaat de groep in twaalf gemeenten protesteren bij de sinterklaasintochten. "Politie en overheid zijn nu aan zet. Keer op keer worden we belaagd. Als wij het gevoel krijgen dat we niet beschermd worden, willen we extra beschermd worden."

Bestookten het pand met vuurwerk

De roep om extra beveiliging komt nadat het vrijdagavond helemaal verkeerd ging. Voorstanders van zwarte piet verstoorden in Den Haag een bijeenkomst van de actiegroep, waarbij zo'n 60 tot 70 mensen aanwezig waren. Ze bestookten het pand met vuurwerk, gooiden ramen in en vernielden geparkeerde auto's.

Vijf verdachten werden gearresteerd. Vier van de vijf opgepakte mannen zijn inmiddels weer vrijgelaten. 

Aangifte

De actiegroep maakt verder via Twitter bekend aangifte te gaan doen tegen de Haagse ondernemer John van Zweden. Die plaatste oproepen op Twitter om te protesteren tegen de bijeenkomst en KOZP 'met pek, veren en nog meer shit de stad uit te donderen'.

Minister Grapperhaus reageert op verstoring bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet

Minister Grapperhaus over de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag: "Dit past absoluut niet in onze samenleving", aldus de minister.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén verdachte geweld tegen Kick Out Zwarte Piet blijft vastzitten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore