Second opinion nodig

Mogelijk ook schadelijk PFAS in strooizout

11 november 2019 06:53 Aangepast: 11 november 2019 08:14
Rijkswaterstaat strooit zout op de snelweg Beeld © ANP

Strooizout bevat mogelijk te veel schadelijke chemische stoffen. Daardoor komt het bestrijden van de gladheid op de wegen komende winter in gevaar, zegt directeur Ardin Bos van de Nederlandse Zoutbank in de Telegraaf.

De directeur zegt in de Telegraaf letterlijk: "Er zijn te hoge PFAS-waarden gemeten." Maar zo stellig wil Arnold Tuytel, van de actiegroep Grond in Verzet, het niet zeggen. Het bedrijf dat de meting heeft gedaan kan niet zeggen of er PFAS inzit, zegt hij. "Dus dit wordt nu verder onderzocht."

De actiegroep heeft zelf het initiatief genomen om het strooizout te laten onderzoeken.

De zoutbank gebruikt voornamelijk steenzout, dat via mijnbouw uit de grond komt. Directeur Ardin Bos van de Nederlandse Zoutbank zegt daarover in de Telegraaf: "Dat importeren we uit diverse Europese landen en bijvoorbeeld uit Marokko. Daarnaast leveren we schoner zeezout en vacuümzout, maar dat is niet genoeg voorradig."

Schadelijk voor de mens

Grond waar PFAS in zit mag niet meer zomaar vervoerd worden omdat die schadelijk is voor natuur en milieu. De stoffen zijn moeilijk biologisch afbreekbaar en hopen zich door emissies op in grond of rivieren. Ze zijn hier niet makkelijk uit te halen en zijn zeer schadelijk voor de mens.

Volgens Bos moet de norm omlaag, net als bij de stikstofuitstoot zoals actiegroep Grond in Verzet wil. "De normen moeten soepeler, anders gebeurt er niks meer in het land."

200.000 ton strooizout

Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de Nederlandse snelwegen, wacht nog op de uitslag van de analyses van het strooizout. Volgens de zoutbank komt jaarlijks zo'n 200.000 ton strooizout op de Nederlandse wegen terecht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore