In kritieke toestand

Agenten schieten demonstrant Hongkong neer

11 november 2019 05:42 Aangepast: 11 november 2019 11:33
Een agent schiet een demonstrant van dichtbij in de borst tijdens een protest in Hongkong. Beeld © Laurent Fievet / AFP

In Hongkong ligt een demonstrant in kritieke toestand in een ziekenhuis nadat hij door een politieman van dichtbij werd neergeschoten. De demonstrant was ongewapend.

Een agent schoot de demonstrant neer op een groot kruispunt in het oosten van de stad gedurende een demonstratie tijdens de ochtendspits. Betogers hielden daar het verkeer op. Door de protesten ligt vandaag een deel van het openbaar vervoer stil en blijven ook een aantal scholen gesloten.

Op beelden van de lokale media is te zien hoe een agent met een betoger worstelt. Als een tweede ongewapende demonstrant op hen afloopt wordt hij door de agent in de buik geschoten. De man valt onmiddellijk neer. 

Woedend

Omstanders reageerden woedend en schreeuwden dat de agenten moordenaars waren. Ook werden er plastic kratten naar de politie gegooid. De politie zette pepperspray in om hen op een afstand te houden.

Op andere plekken in Hongkong vond ook geweld plaats. "De politie in Hongkong is gek geworden", twitterde parlementariër Claudia Mo met een video waarop te zien is hoe een motoragent op demonstranten inrijdt. "Ze lijken echt te denken dat ze boven de wet staan. Dit lijkt bijna op het Tiananmen-plein in slow motion."

Dode

Vorige week overleed een 22-jarige student aan verwondingen opgelopen tijdens de protesten tegen de regering en politiegeweld. Hij was de eerste demonstrant die bij een confrontatie met de politie om het leven kwam.

Demonstranten vinden zijn dood verdacht en eisen uitleg van de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode bij protest Hongkong: betogers woedend

Waarom blijven Hongkongers protesteren?

Het protest begon in juni met een wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakte. Veel Hongkongers vreesden dat daarmee dissidenten en iedereen die kritiek heeft op China uitgeleverd kon worden. Die uitleveringswet werd in september definitief ingetrokken, maar toch gaan de protesten door.

Hongkong- dat tot 1997 een kolonie was van Groot-Brittannië- heeft meer vrijheden dan de rest van China. De stadstaat heeft een bepaalde mate van autonomie. Er is sprake van een beperkte democratie en er is vrijheid van meningsuiting.

Maar volgens Hongkongers is er steeds meer sprake van inmenging door Peking. Sinds 1997 zijn er regelmatig grote betogingen geweest.

Veel Hongkongers voelen zich geen Chinees en de angst voor China is groot. De huidige regeling waarin Hongkong een autonome status heeft loopt af in 2047 en niemand weet wat er dan gebeurt.  

De uitleveringswet werd na maanden van betogingen in september ingetrokken door Hongkongbestuurder Carrie Lam, maar de demonstranten eisen dat ook hun andere vier eisen volledig worden ingewilligd:

  1. De protesten mogen door de overheid niet langer  rellen worden genoemd.
  2. Alle gearresteerde betogers moeten gratie krijgen.
  3. Er moet een onafhankelijk onderzoek worden ingesteld naar het gewelddadige politieoptreden.
  4. Er moet volledig stemrecht komen.

Bovendien wil een deel van de betogers ook dat Hongkongbestuurder Carrie Lam opstapt.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore