Ga naar de inhoud
Landelijke intocht

Sinterklaasjournaal begint vandaag, alleen roetveegpieten te zien

Archieffoto Beeld © Remko de Waal / ANP Kippa

Het Sinterklaasjournaal is vanaf vandaag weer op tv. Voor het eerst zijn er alleen roetveegpieten te zien in het tv-programma, waarin Dieuwertje Blok de jonge kijkers dagelijks op de hoogte brengt van de belevenissen van Sinterklaas en zijn pieten.

De goedheiligman komt zaterdag aan in ons land. Dit keer is de landelijke intocht in Apeldoorn. Aangezien het Apeldoorns Kanaal te klein is voor Pakjesboot 12, moet Sint het laatste deel van de reis op een andere manier afleggen.

Een woordvoerder van de gemeente wil niet bevestigen dat dat per trein zal zijn, maar de aankomst is wel op het Stationsplein. "Sinterklaas weet overal een oplossing voor te vinden", zei hij.

Roetveegpiet

De omroep introduceerde in 2014 de roetveegpiet en heeft over de afgelopen jaren het aantal volledig zwart geschminkte Pieten geleidelijk afgebouwd. Er is met de gemeente Apeldoorn afgestemd dat bij de landelijke intocht van Sinterklaas uitsluitend roetveegpieten zullen worden ingezet.

De gemeente Apeldoorn liet in september weten geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat. "De afgelopen jaren zagen we ook in Apeldoorn een geleidelijke verandering in het uiterlijk van Piet", zei een woordvoerder.

Alleen
Lees ook:
Alleen roetveegpieten tijdens landelijke intocht en Sinterklaasjournaal

Verhaallijn

Vorig jaar, in Zaandijk en de Zaanse Schans, had Sinterklaas wel gezelschap van een paar donkere pieten. Het verhaal was dat de pieten steeds meer roet op hun gezicht kregen, en dus zwarter werden, naarmate ze vaker door de schoorsteen waren gegaan.

Over de verhaallijn van dit jaar wil de NTR zoals gebruikelijk nog niks kwijt.