Ga naar de inhoud
Windmolens, zonneparken en distributiecentra

Planbureau: voorkom verdere versnippering Nederlands landschap

Beeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP Kippa

Het Nederlandse landschap versnippert steeds meer door bebouwing en industrialisering van de landbouw. De kwaliteit van het landschap vereist meer aandacht van de overheid, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), een adviesraad voor de overheid.

"Veel mensen maken zich zorgen over het verdwijnen van de openheid, vergezichten, bomen, vogels en insecten, en de toename van windmolens, zonneparken en distributiecentra", schrijft het planbureau in het rapport 'Zorg voor landschap', dat vandaag wordt gepresenteerd.

Er moet volgens het PBL nu gehandeld worden 'om te voorkomen dat we over tien, twintig jaar om ons heen kijken en beseffen dat we dit zo niet hebben gewild'.

Experts
Lees ook:
Experts willen strengere eisen distributiecentra: 'verdozing Nederland voorkomen'

Deregulering

Deregulering van het landschapsbeleid is een belangrijke oorzaak voor de versnippering volgens het planbureau. De zorg voor het landschap heeft in de Omgevingswet geen volwaardige plek gekregen.

"Er wordt wel zorg voor erfgoed beschreven, maar zorg voor andere landschapselementen ontbreekt." Elementen zoals sloten, bomen, houtwallen, vochtig grasland voor weidevogels en landschappelijke structuren en patronen vereisen volgens de adviesraad ook aandacht in het overheidsbeleid.

'Aantal
Lees ook:
'Aantal insecten in Nederland is dramatisch afgenomen'

Landschapskwaliteit

Het Nederlandse landschap is 'een publiek goed en een publiek belang' schrijft het planbureau. 

Het pleit voor een 'landschapsinclusief' omgevingsbeleid om ervoor te zorgen dat 'landschapskwaliteit volwaardig en expliciet meeweegt bij de planning en uitvoering van projecten'.

Voortbestaan
Lees ook:
Voortbestaan 1 miljoen plant- en diersoorten bedreigd