Ga naar de inhoud
Griepprikdag

'Zorgverleners die griepprik hebben gehad, moeten button dragen'

Een patiënt krijgt een griepprik. Beeld © ANP

Zorgverleners in Nederland die een griepprik hebben gehad, zouden eigenlijk een button moeten dragen die dat meldt. Dat vindt voorzitter Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting (NIS). Het zou erg geruststellend zijn voor de patiënten, stelt hij.

"Ik zou dat willen weten van iemand die mij verzorgt of ingrepen bij me uitvoert." Bovendien zou de button anderen stimuleren om de prik ook te halen, zegt hij aan de vooravond van de Nationale Griepprikdag. 

Om redenen van privacy zal het idee van buttons in ons land niet snel worden opgepikt, denkt Van Essen. Maar in de Verenigde Staten en Canada worden dergelijke badges volgens hem al vaak opgespeld. In sommige ziekenhuizen daar is de prik verplicht voor het personeel. En als dat niet zo is, moeten in sommige instellingen niet-gevaccineerden een mondkapje dragen. Die aanpak is hem echter te negatief.

Slechts
Lees ook:
Slechts 30 procent ziekenhuispersoneel gevaccineerd: 'Haal standaard griepprik'

Nationale Griepprikdag

De Nederlandse Influenza Stichting organiseert morgen in Den Haag de Nationale Griepprikdag. Instellingen en organisaties komen in het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag bijeen voor een wetenschappelijk congres. Niet alleen mensen uit risicogroepen, zoals senioren, maar vooral ook zorgverleners worden opgeroepen om een griepprik te halen.

Zorgverleners kunnen het virus bij zich dragen en overbrengen op patiënten zonder het te beseffen. En als ze zelf geveld worden, draagt dat weer extra bij aan het personeelstekort in de zorg. Ook zouden geprikte zorgverleners anderen beter kunnen overtuigen van de noodzaak van een griepprik, is de gedachte.

Meer
Lees ook:
Meer mensen halen griepprik: voor het eerst sinds 10 jaar stijging

Vaccinatiegraad

Hoewel het aantal mensen dat een griepprik heeft gehaald dit jaar voor het eerst in tien jaar tijd is gestegen, vindt Van Essen de vaccinatiegraad te laag. "Er heerst onterecht scepsis over de jaarlijkse griepvaccinatie. Het influenzavirus is gevaarlijker dan zomaar een griepje." Vorig jaar werden er 900.000 mensen in ons land ziek door.