Twee Nederlanders

Verongelukte wintersporters in Tirol waren 'heel ervaren jongens'

09 november 2019 23:01 Aangepast: 09 november 2019 23:02
Archieffoto Beeld © EPA

De twee Nederlanders die tijdens het skiën in Tirol zijn omgekomen, waren 'heel ervaren jongens'. Dat zegt Rolf Westerhof, de eigenaar van het Snow Safety Center dat gespecialiseerd is in offpiste skiën. Westerhof kende de mannen.

"Het waren echt mensen met verstand van zaken", zegt hij tegen RTL Nieuws. De mannen van 33 en 39 jaar oud waren in het Oostenrijkse Sölden samen met een 54-jarige Nederlander offpiste aan het skiën toen er een lawine plaatsvond. De 54-jarige man wist zichzelf te bevrijden, voor de andere twee kwam hulp te laat.

Springstof

Volgens Andy Rose van reisorganisator Snow Camps Europe waren er een dag eerder nog explosies uitgevoerd met springstof om losliggende sneeuw in het gebied zo veel mogelijk te verwijderen en daarmee de kans op lawines te verkleinen. "Maar er was zo veel meer sneeuw gevallen." Rose zegt dat het gebied bekendstaat als gevaarlijk.

Je mag er wel offpiste skiën, zegt Westerhof. "Er was geen verbod, maar ze hebben ook absoluut geweten dat er een risico was vandaag."

Triest begin van het seizoen

Hij noemt het dodelijke ongeval een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden'. "Het heeft hard gesneeuwd en gewaaid. Het is een triest begin van het seizoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee Nederlanders omgekomen bij lawine in Tirol

Van de twee slachtoffers is alleen bekendgemaakt dat de 33-jarige man uit de provincie Utrecht komt. Ze werden snel gelokaliseerd door een reddingsteam met lawinehonden en een van hen was er nog in geslaagd zijn lawine-airbag te activeren, maar dat was tevergeefs.

Eerste fatale ongeluk

Het is volgens het Oostenrijkse persbureau APA het eerste fatale skiongeluk van dit seizoen. De Tiroler lawinedienst had voor het weekend nog gewaarschuwd voor de risico's, met name in het hooggebergte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore