Grapperhaus wijst geweld af

Antizwartepiet-frontman Afriyie: 'Wij zijn schietschijven geworden'

09 november 2019 14:24 Aangepast: 15 november 2019 10:39
Jerry Afriyie Beeld © ANP

Gisteravond werd in Den Haag een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ruw verstoord door een groep relschoppers. KOZP-frontman Jerry Afriyie vindt dat de grens in het zwartepietdebat door intimidatie en geweld allang is overschreden. "Wij zijn schietschijven geworden."

Het ging er gisteravond heet aan toe in Den Haag. Relschoppers bekogelden het gebouw waarin het KOZP-congres werd gehouden met zwaar vuurwerk en gooiden de ramen in. Ook auto's werden vernield. De politie pakte vijf mensen op, onder wie een jongen van 13 jaar oud.

Opluchting overheerst

Afriyie zegt een dag na het incident vooral opgelucht te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen. "De veiligheid van onze mensen is heel belangrijk", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Zeker wanneer ze gebruikmaken van hun democratische recht."

"Vandaag bellen we rond om te checken hoe het met iedereen gaat." Hij weet inmiddels dat iedereen gisteravond veilig thuisgekomen is. "De mensen hielpen elkaar, ook als hun auto vernield was. De getroffenen zijn door iemand anders thuisgebracht. Er was genoeg solidariteit onder de mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vooral zwarte pieten bij lokale intocht, maar 'wenpiet' rukt op

Kritiek op politie

Afriyie vraagt zich af of de politie niet sneller had moeten optreden. De voorstanders van Zwarte Piet hadden eerder op de dag al een oproep gedaan om de bijeenkomst te verstoren. "Het duurde iets van vijf minuten of langer voordat de politie arriveerde. Dat is rijkelijk laat, in vijf minuten kun je veel kwaad doen. Kijk maar naar wat er is gebeurd: ramen zijn kapot gegooid, er werd vuurwerk naar binnen geworpen." 

De gemeente Den Haag zegt het geweld van de relschoppers te veroordelen, maar is het niet eens met Afriyie's kritiek op de politie. Volgens een woordvoerder van burgemeester Johan Remkes heeft die 'goed en adequaat opgetreden'.

Racistische 5- en 6-jarigen

De politie zelf zegt vijf mensen te hebben aangehouden. Er zijn aangiftes gedaan, en er wordt onderzocht of die tot meer arrestaties zullen leiden. 

Onder de aangehouden personen is ook een 13-jarige jongen. Dat verbaast Afriyie niet, zegt hij. "In Eindhoven waren er vorig jaar 5- en 6-jarigen die op de schouders van hun ouders racistische leuzen riepen. Nu was er eentje van 13 jaar oud bij. Je vergooit het leven van zo'n jongen op die manier."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Laatste keer zwarte pieten bij intocht Sinterklaas Eindhoven

'Politiek moet optreden'

Afriyie zegt het de politiek kwalijk te nemen dat het tot dit geweld gekomen is. "Er moet nu echt worden opgetreden." In die visie wordt hij gesteund door Jan Paternotte, Tweede Kamerlid van D66. "Wat mij betreft moet de premier duidelijk maken dat hij afstand neemt van dit geweld en dat dit soort extremisme van totale malloten, die een vreedzame vergadering verstoren, niet in Nederland thuishoort", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

De sinterklaasdiscussie heeft op dit moment niets meer met een kinderfeest te maken, vindt Paternotte. "Je ziet steeds vaker dat demonstranten die van Zwarte Piet af willen bekogeld worden, of zoals gisteren, hun auto's vernield worden. Dan moet hij premier van alle Nederlanders zijn en laten zien dat dit geweld er niet bij hoort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kick Out Zwarte Piet: 'Demonstraties in twaalf steden tegen Zwarte Piet'

'Bruut geweld'

Ook Afriyie vindt dat het allang niet meer gaat om mensen die bang zijn dat er een kinderfeest verdwijnt. "Dit is gewoon bruut geweld. Wij zijn schietschijven geworden. Zij weten dat wij geen geweld gebruiken. Het is zo moeilijk om te ervaren dat dit soort mensen wegkomt met terreur. Want dat is het, stel dat er iemand zou zijn geraakt door het vuurwerk."

"Ik denk dat wordt onderschat hoe geradicaliseerd die mensen zijn", zegt Afriyie. Volgens de KOZP-leider moeten politiek, de politie, burgemeesters en iedereen die hierbij betrokken is, 'stevig aan de bak' om 'deze cel' aan te pakken. "Want zo zie ik het, dit is een cel die groeit." 

Grapperhaus: dit past niet

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil voor de camera van RTL Nieuws niet op dit specifieke geval ingaan, maar hij zegt wel in een reactie dat 'de vrijheid van meningsuiting in Nederland voorop moet blijven staan'.

"Daar mag niemand met geweld tegenin gaan. Vuurwerk gooien kan levensgevaarlijk zijn. Dit past absoluut niet in onze samenleving", aldus de minister.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore