Climax komt nog

Van 'spielerei' naar hardere acties: boerenprotest nog lang niet voorbij

09 november 2019 08:39 Aangepast: 09 november 2019 08:52
Archieffoto. Beeld © ANP

Reken er maar op dat er de komende weken nog veel meer protestacties van boeren zullen worden gevoerd. De climax is nog niet bereikt, zegt LTO-voorman Marc Calon.

"De protesten van oktober waren spielerei", zegt de voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland in het AD. "Boeren zijn de regels zat en voelen zich niet gehoord. De onvrede is zo groot." Boeren voelen zich, aldus Calon, 'met de rug tegen de muur gezet'.

Bezetting varkensstal Boxtel

Volgens Calon wordt de boosheid van de boeren vooral veroorzaakt door de bezetting van een varkensstal in Boxtel in mei. Dat was het keerpunt, zegt hij. "Tien uur lang zaten 67 activisten binnen. Tien uur lang greep de politie niet in."

De boeren voelden zich niet beschermd door de overheid, zegt Calon. Volgens hem werd in Boxtel 'de lont van het grote verzet in het kruitvat gestoken'.

De boeren zijn boos. Maar is dat terecht?

boeren voeren actie. Want ze voelen zich miskend. En ze zijn boos omdat ze worden aangewezen als de grote boosdoener in de stikstofcrisis. Maar klopt dat beeld wel?

Collectief tegen stikstofemissie

De dierenactivisten die bij die actie betrokken waren, kregen deze week een boete 300 euro. Een lachertje, vindt Calon: "Die boete ontvang je ook als je je gaspedaal wat te hard intrapt."

De boeren willen er best voor zorgen dat de stikstofemissie omlaag gaat, zegt Calon. Daarvoor heeft de LTO samen met onder andere protestbewegingen als Farmers Defence Force en Agractie een collectief opgezet dat ervoor moet gaan zorgen dat er minder stikstof wordt uitgestoten in de landbouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Provincie kan boeren wél dwingen hun bedrijf te stoppen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore