Bijzondere vondst

Verdwaald zeehondje overleeft dankzij melk van dood schaap Usquert

08 november 2019 16:22 Aangepast: 08 november 2019 19:03
Het zeehondje overleefde dankzij de melk van het schaap. Beeld © Paul Berghuis

Paul Berghuis (53) wist niet wat hij zag toen hij in juni zijn schapen in Usquert controleerde. Bovenop de dijk, zo'n 800 meter vanaf het water, zag hij ineens een zeehondje melk drinken bij een overleden schaap. "Ik was best een beetje verbijsterd."

Akkerbouwer Paul Berghuis fokt als hobby schapen. "Op 26 juni zag ik een van mijn schapen dood bovenop de dijk liggen", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Toen ik erheen liep, zag ik ineens dat er een zeehondje bij lag. Die lag echt melk te drinken bij het schaap. Hij had melk om z'n bekje en lag aan een speen te sabbelen."

Zeehondencentrum

"Het overleden schaap was een van de twee zwarte schapen die ik had. Door de vacht lijkt ze ook wel een beetje op een zeehond." De moeder van het verdwaalde zeehondje was nergens te bekennen.

Het zeehondje klauterde honderden meters de dijk op. Het zeehondje klauterde honderden meters de dijk op.

"Ik was toch wel een beetje verbijsterd", vervolgt hij. "Ik heb hier nog nooit zeehonden gezien." Na wat foto's te hebben gemaakt van het aandoenlijke tafereel, belde hij het zeehondencentrum. "Die hebben hem die middag nog opgehaald." Het zeehondje bleek heel jong, een week oud, en woog 7,5 kilo.

Afgedreven

Het beestje had al een paar dagen niets gegeten. "Hij is van de kust afgedreven naar de kwelders, maar hij had toch best een redelijke conditie", vertelt Paul. "Hij is vanaf de kwelders naar dit stuk bovenop de dijk geklauterd. Dat is zo'n 800 meter."

Paul tussen zijn schapen. Paul tussen zijn schapen.

Het zeehondencentrum heeft het welpje opgevangen, verzorgd en naar Paul vernoemd. "Dat vond ik een leuk gebaar." Uiteindelijk heeft hij de zeehond geadopteerd.

Half september was de zeehond helemaal aangesterkt en mocht Paul helpen hem los te laten in zee. "Dat was heel indrukwekkend." Ze hebben een bijzondere band, vertelt hij. Dat bewijst zijn profielfoto van Paul de zeehond op WhatsApp wel. 

Zeehond Paul bij zijn vrijlating in september. Zeehond Paul bij zijn vrijlating in september.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore