'Heel pijnlijk'

Eerste gebedsoproep Amsterdamse moskee mislukt: kabel doorgeknipt

08 november 2019 14:12 Aangepast: 08 november 2019 14:29
De Blauwe Moskee in Nieuw-West. Beeld © ANP

De versterkte gebedsoproep die de Blauwe Moskee in de Amsterdamse wijk Nieuw-West vanmiddag voor het eerst wilde laten horen, is gesaboteerd.

Volgens een woordvoerder van de moskee is er een kabel van de geluidsinstallatie doorgeknipt. "We gaan uit van een kwajongensstreek", zegt hij.

Verbazing

De verbazing was volgens de woordvoerder groot toen er niets te horen was op het moment dat de oproep werd gedaan. Hij spreekt van 'een pijnlijk moment'. "We stonden vol spanning klaar en er waren veel mensen buiten. Tot onze verbazing klonk er niets."

Enkele weken geleden maakte de Blauwe Moskee bekend dat het, als eerste moskee in Amsterdam, de oproep tot gebed op vrijdagmiddagen via luidsprekers wil laten klinken in de buurt.

Miniatuurvoorbeeld
Column Yesim Candan:

'Allahu Akbar' door heel Nederland?

Dat plan viel niet bij iedereen goed. Burgemeester Femke Halsema zei eind oktober geen voorstander te zijn. Ze noemde het 'onnodig en niet meer van deze tijd'. Ook de gemeenteraad stelde zich kritisch op.

De oproep tot gebed is beschermd door de grondwet. Halsema gaf aan over de kwestie in gesprek te willen gaan met hoofdimam Yassin Elforkani.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore