Bekogeling

Vuurwerkexpert ziet niets in verbod op kindervuurwerk: 'Reguleren is onzin'

08 november 2019 14:56 Aangepast: 09 december 2019 18:28
Kindervuurwerk, waaronder sterretjes, is erg populair. Beeld © Getty Images

De bekogeling van een 12-jarige jongen met kindervuurwerk leidt tot woedende, maar ook verbaasde reacties op social media. Ouders vinden het belachelijk dat het te koop is in de supermarkt. Ad Nieuwdorp, vuurwerkexpert bij de nationale politie, ziet echter niets in een verbod.

Categorie F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Het vuurwerk mag het hele jaar worden afgestoken en is in verschillende winkels, waaronder Aldi en Action, te koop. Iedereen ouder dan 12 jaar mag het kopen. Tot verbazing van enkele ouders, die vinden dat het kinderen juist moeilijker gemaakt moet worden om eraan te komen.

Brandwonden

Volgens Nieuwdorp is het kindervuurwerk niet het probleem, maar gaat het om de manier waarop kinderen ermee omgaan. "Meestal gaat het goed, maar er zijn altijd kinderen die zich niet kunnen gedragen." De 12-jarige jongen werd bekogeld in Amstelveen toen hij de ketting van zijn fiets weer wilde vastmaken. Het vuurwerk kwam in zijn jas terecht, waardoor hij tweedegraads brandwonden opliep op zijn rug.

De vuurwerkexpert is niet verbaasd over zijn verwondingen. "Kindervuurwerk is ook vuurwerk. Het blijft vuur op een nylon jas. Ook van een sterretje vastpakken krijg je een flinke brandwond."

Overlast

Nieuwdorp erkent dat het weleens voorkomt dat de politie uitrukt voor een melding van vuurwerk en dat het dan om kindervuurwerk blijkt te gaan. "Daar kunnen we dan niets tegen doen. Dat is vervelend voor ons, maar ook voor de mensen die er overlast van ervaren. Voor burgers is het heel moeilijk om te horen om wat voor vuurwerk het gaat."

Hoewel de politie alleen kan ingrijpen wanneer er door kindervuurwerk spullen worden vernield of brand wordt veroorzaakt, proberen agenten volgens Nieuwdorp wel zoveel mogelijk aantrekkelijke plekken om vuurwerk af te steken in de gaten te houden. "Bijvoorbeeld onder tunneltjes of op pleintjes."

Populariteit

Hij bevestigt ook dat de overlast van kindervuurwerk de afgelopen jaren 'wat erger' is geworden. "Er zijn een aantal producten die net even wat zwaarder zijn gemaakt, bijvoorbeeld knetterlinten. Er is dus meer lawaai dan een paar jaar geleden, maar het is allemaal nog wel onder de grens. Het blijft kindervuurwerk en het is niet zo ernstig dat we moeten ingrijpen. Reguleren is onzin."

Nieuwdorp snapt wel dat het vuurwerk zo populair is onder kinderen. "Je kunt het makkelijk verkrijgen en het is goedkoop. Voor slechts een paar euro kun je al een uurtje knallen. Dat maakt het aantrekkelijk en fabrikanten spelen daarop in."

Vuurwerk Videoland

Documentaire

Op Videoland is nu Vuurwerk onder vuur te zien. Veel mensen pleiten voor een vuurwerkverbod, maar hardcore fans willen hun hobby niet opgeven. Tijd voor een experiment: met een EEG-scan bekijken we wat vuurwerk met je brein doet.

Jaarwisseling

De vuurwerkexpert verwacht dat de overlast van kindervuurwerk de komende twee maanden nog wat erger wordt. "Het ligt het hele jaar door in de winkels, maar rond de jaarwisseling worden er hele pakketten samengesteld. Het goede nieuws is wel dat een aantal bedrijven nu bezig is om het allemaal wat milieuvriendelijker te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwerkverkopers willen tegengeluid: 'Er worden zoveel onwaarheden verteld'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore