Ga naar de inhoud
Nog steeds hoofdpijn

Sam werd ziek van listeria: 'Ik wil weten of vleesbedrijf verantwoordelijk is'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Sam van Riel (25) heeft nog elke dag hoofdpijn. Vorig jaar kreeg hij een hersenvliesontsteking na een listeriabesmetting. Nu het RIVM heeft achterhaald welke twintig patiënten ziek zijn geworden door een listeriabacterie van vleesproducent Offerman, wil Sam weten of hij er een van is.

De eerste klachten begonnen op een woensdagmiddag in 2018. Sam kreeg hoge koorts en helse hoofdpijnen. De pijn was zo heftig dat hij op de spoedeisende hulp belandde. Er werd bloed en beenmergvocht afgenomen en de druk op zijn hoofd werd gemeten. Wat bleek? Hij had een hersenvliesontsteking, veroorzaakt door de listeriabacterie.

Sam
Lees ook:
Sam raakte besmet met listeria: 'Ik lag huilend wakker van de pijn'

Sam was er op tijd bij. Maar nog steeds heeft hij elke dag hoofdpijn. "Het is niet zo heftig als toen ik de hersenvliesontsteking had, maar elke dag heb ik zo'n bons in mijn hoofd. Ik probeer niet dagelijks paracetamol te slikken, maar ik word wel gek van die dreun in mijn hoofd."

Herleid naar één bron

De afgelopen twee jaar zijn ruim twintig mensen in Nederland en België besmet geraakt met de listeriabacterie die afkomstig was van Offerman. Drie mensen overleden aan de bacterie en één vrouw kreeg een miskraam.

Dat weet het RIVM omdat zij van iedere patiënt met een listeria-infectie een monster van de gevonden listeriabacterie krijgen. Met een nieuwe techniek kan het RIVM de exacte bacteriestam van de gevonden listeriabacterie vaststellen. Zo werd duidelijk dat deze mensen allemaal besmet waren met exact dezelfde listeriabacterie. Vervolgens bleek dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit dit exacte type listeriabacterie ook eerder was tegengekomen: bij vleeswarenproducent Offerman.

Patiënten niet geïnformeerd

Sam liep waarschijnlijk in mei of juni 2018 de listeriabesmetting op. De eerste patiënten die besmet zijn geraakt door de listeriabacterie afkomstig van Offerman, komen uit 2017. In 2018 kwamen er nog zeven ziektegevallen bij en in 2019 twaalf.

Sam valt precies in deze groep. Of hij een van de zeven is die vorig jaar besmet is geraakt, weet hij niet. De patiënten worden niet geïnformeerd. Toch wil Sam weten of hij een van die patiënten is. "Het bedrijf is al eerder in opspraak geweest vanwege de listeriabesmetting. Het is echt bizar dat er zoveel mensen daarna weer ziek zijn geworden."

Dit gebeurt er in je lichaam bij een listeriabesmetting

01:51
In deze video leggen we uit wat listeria zo gevaarlijk maakt.

'Alles kost meer energie'

"Ik had net een contract getekend voor een nieuwe baan", vertelt Sam. Ook zou hij met zijn vriendin verhuizen naar een nieuwe woning waar ze meer ruimte hadden voor hun dochter van toen vijf. Na de hersenvliesontsteking ging zijn baan niet door. Sam kwam thuis te zitten in zijn nieuwe huis. In de herstelperiode van de listeria werd hij gediagnosticeerd met lymfklierkanker. Hij is inmiddels schoon verklaard, maar het herstel van beide ziektes valt hem zwaar.

"Alles kost meer energie. Ik kan mijn dochter wel van school halen, maar met het gezin gaan zwemmen is te druk. Ik vind het moeilijk me ergens op te concentreren. Ik kan niet tegen drukke ruimtes. Mijn hoofd is snel overbelast, daarom rust ik veel."

Claim indienen

Over anderhalve week krijgt Sam een MRI-scan van zijn hoofd. "Artsen gaan kijken hoe het er van binnen uitziet. Misschien is er een verklaring voor mijn blijvende hoofdpijn. In december krijg ik een neuropsychologisch onderzoek om vast te stellen wat voor schade ik heb overgehouden aan die listeria."

Ook gaat Sam zijn gegevens opvragen bij de GGD. De gegevens waar het RIVM mee werkt, zijn geanonimiseerd. De GGD heeft wel de patiëntengegevens. Als blijkt dat de bacterie waar hij zo ziek van is geworden inderdaad van Offerman kwam, gaat hij waarschijnlijk een claim indienen. "Die hersenvliesontsteking heeft me bijna mijn leven gekost. Ik heb sinds de besmetting niet kunnen werken en zo weinig kunnen doen. Dit heeft mijn hele leven beïnvloed."

'Patiënten kunnen contact opnemen'

Kim Roetert is woordvoerder voor GGD Nederland: "Mensen bij wie na oktober 2017 met labonderzoek een besmetting met de listeriabacterie is vastgesteld, en die willen weten of ze ziek zijn geworden van het vlees van Offerman, kunnen contact opnemen met hun lokale GGD."