Ga naar de inhoud
Nu in Rusland

'Verdachte commandant Tsemach wil getuigen in MH17-proces'

Vladimir Tsemach. Beeld © AFP

De Oekraïense commandant Vladimir Tsemach is bereid te getuigen in het MH17-proces. Dat zegt zijn advocaat tegen het Russische persbureau TASS. 

Ten tijde van de MH17-ramp, ruim vijf jaar geleden, was Tsemach luchtafweer-commandant, niet ver van de plek waarvandaan MH17 met een Buk-raket uit de lucht werd geschoten. Hij zou meer weten over wat er daarna met de installatie is gebeurd.

Het Joint Investigation Team (JIT), dat de ramp onderzoekt, heeft Tsemach aangemerkt als verdachte.

Bang

Tsemachs advocaat Anatoly Kucherna zegt dat hij met Nederlandse en Oekraïense onderzoekers wil praten, maar alleen op het terrein van de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne. Hij zou bang zijn om te getuigen. "Hij heeft het zwaar met wat hem overkomen is, maar toch is hij bereid om te getuigen om zijn goede naam te beschermen", zegt Kuchema.

In juni 2019 werd de Oekraïner uit zijn huis ontvoerd door de Oekraïense geheime dienst. Dat was een spectaculaire operatie, omdat Tsemachs huis zich bevindt in het door Rusland gesteunde rebellengebied in het oosten van Oekraïne. Bij die operatie kwam een Oekraïense commando om het leven. Een ander verloor zijn been.

MH17-verdachte
Lees ook:
MH17-verdachte Tsemach: 'Nederland bood mij paspoort en huis aan'

Tsemach werd in een Oekraïense cel gezet. Daar werd hij naar eigen zeggen bezocht door mensen van justitie uit Australië en Nederland.

Gevangenruil

In september werd Tsemach uitgeleverd bij een grote gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland. Die ruil wordt gezien als een belangrijke stap in het vredesproces tussen die landen, maar Nederland was boos omdat Tsemach werd uitgeruild.

Tsemach hoort niet bij de vier verdachten tegen wie in maart 2020 een rechtszaak begint, maar het Openbaar Ministerie wilde Tsemach graag beschikbaar houden voor het onderzoek. 

Buk verstopt

Hij is belangrijk voor het proces omdat hij op filmopnamen vijf jaar geleden heeft gezegd dat hij de Buk-raket verstopte waarmee MH17 werd neergehaald. 

Hier bekent Tsemach het bezit van de Buk-raket

01:01
Dit is een oud fragment uit een interview met Vladimir Tsemach. Hier lijkt de MH17-verdachte zijn mond voorbij te praten. Uit onderzoek blijkt dat Tsemach hier 'buk' zegt.

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie aan RTL Nieuws weten 'in ieder geval open te staan' voor een getuigenis. Het OM heeft op 7 september aan Rusland om de voorlopige aanhouding gevraagd, ten behoeve van uitlevering aan Nederland.

Bij de ramp in Oost-Oekraïne kwamen in juli 2014 alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Koning
Lees ook:
Koning maant Rusland mee te werken aan onderzoek MH17